• 19.04.2024

Як почати грудне вигодовування

Сер 5, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Грудне вигодовування (ГВ) є одним із найкращих способів для мами проявити турботу до свого малюка. Це не лише їжа, але й захист від інфекційних хвороб, емоційне заспокоєння, яке зараз дуже важливе для обох.

У перші кілька днів мати й дитина мають познайомитися одне з одним. Тож, треба час, щоб звикнути до ГВ. Це дуже індивідуально, у деяких жінок такий процес відбувається швидше, ніж в інших. Майже всі жінки виробляють достатньо молока для своєї дитини.

Що варто знати, щоб почати ГВ?

Перед пологами почитайте як можна більше про ГВ, проконсультуйтеся з лікарем, спробуйте пройти допологові заняття, якщо є можливість, почитайте інформаційні матеріали. Це може допомогти вам почуватися впевненіше.

Пам’ятайте, що контакт «шкіра до шкіри» дуже важливий. Одразу після пологів варто прикладати дитину до себе. Це допоможе зберегти її тепло, спокій та рівномірне дихання. «Шкіра до шкіри» означає тримати дитину голою або одягненою лише в підгузок до вашої шкіри. Якщо з певних причин контакт «шкіра до шкіри» затримується, ви все одно можете підтримувати зв’язок з дитиною та годувати її грудьми.

Рекомендується починати ГВ протягом кількох годин після пологів.

Звертайтеся за допомогою, якщо відчуваєте, що вам це потрібно. У пологовому будинку вам допомагатиме акушерка та інші медичні працівники. За необхідності акушерка зможе показати, як зціджувати молоко, у випадку, якщо ваша дитина з певних причин не може поки вживати молоко з грудей. Також акушерка може допомогти вибрати зручну позицію для годування або встановити контакт «шкіра до шкіри».

Якщо ваша дитина народилася за допомогою кесаревого розтину, ви все одно повинні мати можливість контактувати з нею «шкіра до шкіри» одразу після пологів.

У перші кілька годин груди виробляють молозиво. Воно дуже багате на поживні речовини. У складі молозива є білі кров’яні клітини — лейкоцити, що борються з інфекціями, крім цього там підвищений вміст солей, вітамінів і білків, а жирів і лактози в ньому менше. Національна служба охорони здоров’я Великобританії радить давати дитині невелику кількість (приблизно чайну ложку) молозива під час кожного годування.

Після пологів та в перший тиждень ваша дитина може хотіти їсти дуже часто. В перші кілька днів навіть щогодини, тому годуйте дитину так часто, як вона хоче, так довго, як вона хоче. Проте, коли ваші груди почнуть виробляти більше «зрілого» молока, дитина почне їсти довше і трохи рідше.

Коли ваша дитина голодна вона може:

ставати неспокійною;

смоктати кулак або пальці;

видавати звуки, схожі на муркотіння;

повертати голову і відкривати рот;

Найкраще спробувати погодувати дитину під час цих ранніх сигналів годування, оскільки дитину, яка плаче важко годувати.

Приблизно через 2-4 дні після пологів ви можете помітити, що ваші груди наповнюються. Це часто називають «надходженням молока». Ваше молоко змінюватиметься відповідно до потреб дитини. Кожного разу, коли маля їсть, ваше тіло знає, що потрібно виробити більше молока для наступного годування.

Американська академія педіатрії рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців після народження — і грудне вигодовування в поєднанні з твердою їжею принаймні до 1 року.