• 18.04.2024

Радонова ситуація у Кіровоградській області.

Сер 19, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук та завідувач радіологічної лабораторії Іван Бабірад надали інтерв’ю де розповіли про радонову ситуацію у Кіровоградській області.

«Геологічні особливості території Кіровоградської області обумовлюють особливості хімічного складу води, що споживається населенням. До таких особливостей слід віднести підвищений вміст природних радіоактивних елементі (уран, радій, радон), нітратів, загальної мінералізації (залізо загальне, загальна жорсткість, сульфати, сухий залишок), що підтверджується результатами лабораторних досліджень питної води з місцевих джерел, особливо підземних (громадські та індивідуальні колодязі, свердловини)» - розповіла Надія Оперчук.

Радон – це радіоактивний газ. Він утворюється при природному розпаді урану, що міститься майже в усіх типах ґрунту. Зазвичай газ потрапляє до будівлі, підіймаючись через землю нагору і крізь тріщини й інші діри у фундаменті.

Також наголосили на тому, що згідно з новими санітарними нормами, потрібно вимірювати рівень радону у школах, щоб він відповідав нормам.Якщо рівень не відповідає нормі, існує декілька діючих методів для зменшення рівня радону в будівлі. Найрозповсюдженіший з них – це використання системи вентиляційних труб і вентилятора, що підіймають радон з низу будинку та видувають його на вулицю. Ця система не потребує радикальних змін у будівлі. Ущільнення тріщин у фундаменті та інших отворів робить цей вид системи більш ефективним та дешевим.