• 28.03.2024

Зроби щеплення – захисти себе та своїх дітей від дифтерії

Чер 22, 2018

За повідомленням Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України від 21 червня 2018р. у Рубіжному Луганської області зареєстрований другий випадок дифтерії цього року.

В Україні у 2017 році випадків захворювання на дифтерію не було  зареєстровано. А впродовж попередніх років реєструвалися поодинокі випадки.    

В Кіровоградській області останній раз дифтерія реєструвалась в 2007 році:  2 випадки в м.Олександрії (22 річна жінка  та 3-х річна дитина)  та  1 випадок в м.Світловодську (58-річний чоловік, який помер).  

Через низькі рівні охоплення населення щепленнями проти дифтерії в країні та в області створюються умови для накопичення в популяції осіб, які не мають імунітету проти дифтерії. Зазвичай дифтерію хворіють не щеплені або не правильно щеплені люди.

 Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень від цієї хвороби – вакцинація.

 Згідно із Календарем профілактичних щеплень в Україні вакцинація дітей проти дифтерії проводиться тричі: в 2, 4 і 6 місяців та надалі проводяться ревакцинації: у віці 18 місяців, в 6 та 16 років. Дорослі повинні щеплюватись проти дифтерії кожні 10 років.

Міністерство охорони здоров’я України та лікарі-епідеміологи Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр» рекомендують населенню як найшвидше зробити необхідні щеплення     проти дифтерії!   

Усі заклади охорони здоров’я області забезпечені достатньою кількістю вакцин проти дифтерії для проведення щеплень дітям різного віку та дорослим. Вакцинація проводиться безоплатно як для дітей, так і для дорослих.         

        Довідково:

Дифтерія – це  високо заразна, небезпечна для життя людини, гостра інфекційна хвороба, яка передається повітряно-краплинним шляхом. Характеризується вона місцевим запаленням слизових оболонок зіва, носа, гортані, загальною інтоксикацією з ураженням серцево-судинної та нервової систем.

         Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:

  • біль у горлі,
  • підвищена температура, лихоманка,
  • набряк слизової оболонки ротоглотки,
  • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу,
  • набряк шиї,
  • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення протидифтерійної сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть із сироваткою залишається ризик смерті до 20%.  До летальних випадків можуть призвести набряк слизових оболонок та блокування дихальних шляхів псевдомембранами, токсикоз, ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції.

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей,  696 з них померли.

         Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

688 Переглядів