• 20.04.2024

Вакцинація від дифтерії та правця

Сер 31, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я інформує

Ви коли востаннє робили щеплення проти дифтерії та правця?

Якщо не можете пригадати без підказки мами — значить давненько. І треба це терміново виправити!

Щеплення від цих хвороб слід робити щодесять років

В дорослому віці ревакцинація починається у 26, 36, 46, 56... років.

Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, і ви можете отримати їх безоплатно

Усе, що треба зробити, — звернутися до сімейного лікаря.

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків.

Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту — посуд, іграшки тощо.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який потрапляє до крові й вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему, нирки.

Для лікування дифтерії використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % хворих помирають.

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, що іноді можуть призвести до переломів кісток, проблем з ковтанням. Хвора людина відчуває сильні болі.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом чи об паркан, через подряпини, в які потрапить земля.

Прогноз у разі захворювання несприятливий. Навіть попри екстрену реанімацію та оперативне медичне втручання, смертність досягає 25–80 %. Смерть, як правило, настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза.

Докладно про вакцину та схему щеплення: https://bit.ly/3PYPrKK