• 25.04.2024

ОБЕРЕЖНО – МАЛЯРІЯ !!!

Чер 27, 2018

      

          Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії), що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів.  Для людини патогенні чотири види плазмодіїв: P.vivax , P.ovale, P.malarie , P.falciparum. Заразитись малярією також можна під час переливання крові, якщо донором був паразитоносій або хворий малярією, і через не стерильні інструменти.

Щорічно більш як 30000 мандрівників із Європи та Північної Америки хворіють на малярію. Ризик захворювання малярією найбільш високий в Західній, Екваторіальній та Південній Америці, а також в Океанії (від 1:50 до 1:1000). Відомо, що в Кенії за останні 10 років він збільшився в 5 разів. Менш безпечні подорожі на Гаїті та в Індію (ризик менше 1:50000), майже безпечні – в інші азіатські країни та Південну Америку.

Завіз малярії в Україну відбувається щороку. Групами ризику  є пілоти, моряки, військовослужбовці, туристи. Завіз малярії супроводжується епідемічними і клінічними наслідками. До тяжких клінічних наслідків можна віднести зростання в останні 5 років летальності від тропічної малярії у 3,8 рази, в порівнянні з попередніми роками. Це пов’ язано з пізнім зверненням хворих за медичною допомогою, пізньою клінічною і лабораторною діагностикою малярії.

В 2016 році в Україні мали місце 43 завізні випадки малярії, в т.ч. 1 –   летальний. В 2017 році – 47  випадків, в т.ч. – 3  летальні.

В Кіровоградській області в 2016 р. зареєстровано 3 випадки захворювання на малярію

 –  м. Кропивницький – 1 випадок чотирьохденної малярії у хворого, який працював у авіакомпанії в Екваторіальній Гвінеї;

 – м. Олександрія – 1 випадок тропічної малярії у хворого, який повернувся із Південного Судану;

–  Кіровоградський район – 1 випадок чотирьохденної малярії у хворого, який повернувся із Південної Африки.

В 2017 р. в області випадки малярії не реєструвалась, в 2018 р. – 1 випадок, завезений з Індії.         

Хвороба проходить з тяжким перебігом, загальним нездужанням, нападами ознобу, високого підвищення температури, порушеннями з боку нервової та інших систем організму. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитися смертю. Діагноз встановлюється ставлять на основі виявлення паразитів у мазках крові. Традиційно використовують два типи мазків – тонкий та товстий «товста крапля».

Швидше за все малярію можна «привезти» з ендемічної країни після відпустки, відрядження і т. п., тому від’їжджаючи в тропічні країни, небезпечні з малярії, необхідно потурбуватись за власне здоров’я, ознайомитись з пам’яткою щодо профілактики малярії, яка повинна бути в туристичному агентстві.

За тиждень до виїзду, весь період перебування в тропіках і протягом 4 тижнів після повернення приймайте протималярійні препарати. Намагайтесь придбати ті препарати, які практикуються в даній країні де ви перебуваєте. При цьому слід вживати заходи обережності по захисту від укусів комарів: спати в кімнаті, де вікна і двері затягнені сіткою або сітчастою запоною, бажано просоченою інсектицидом; з сутінків до світанку одягатися так, щоб не залишати відкритими руки і ноги; відкриті ділянки тіла змащувати репелентом – засобом, що відлякує комарів, особливо під час перебування поза приміщенням ввечері та вночі.

Після повернення додому необхідно відразу повідомити дільничного лікаря про перебування в тропічній країні та здати кров для дослідження на малярію. При перших симптомах захворювання не чекайте поки температура знизиться, зникне лихоманка, а негайно зверніться до лікаря і обов’язково повідомте про перебування в тропічній країні, щоб своєчасно почати лікування, адже малярія може мати вкрай неприємні наслідки і навіть закінчуватись смертю. Не слід забувати, що в нашій країні в теплий період року є всі кліматичні та природні умови для розвитку та передачі збудника малярії.  І хоча у нас реєструвались тільки завізні випадки захворювання, все ж потрібно вже сьогодні потурбуватися та захистити себе і своїх близьких від непроханих крилатих гостей, які, до того ж  крім інших незручностей можуть нагородити нас небезпечним захворюванням. Всі квартирки та фрамуги потрібно засітчити, а при прогулянках на свіжому повітрі та перебуванням за містом, особливо ввечері необхідно обробляти шкіру репелентами.

Заступник директора

обласного лабораторного центру                               Надія Оперчук

 

Завідувач відділенням

організації епіддослілжень                                         Микола Молодченко

 

1 458 Переглядів