• 28.03.2024

Відтепер вакциною CoronaVac можна зробити бустерні щеплення

Вер 23, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук провела виступ на регіональному радіо "Суспільне", де розповіла, про щеплення від COVID-19.

«В Україні наявні три вакцини від COVID-19:

  • інактивована CoronaVac;
  • м РНК-вакцина Pfizer;
  • векторна Janssen від Johnson & Johnson.

Всі ці препарати схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. В Кіровоградську область 21.09.2022 року надійшло майже 6000 доз вакцини Pfizer, CoronaVac є в наявності – 13000 і майже 800 доз Janssen», - інформує Надія Оперчук

Українці від 18років мають отримати базовий курс щеплень проти COVID-19.Інтервал між першою та другою дозою  має бути від 14 до 28 днів, в залежності від вакцини. Всім повнолітнім українцям необхідно після базового курсу (два щеплення) через 5 місяців зробити третє щеплення», - наголошує Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук

«МОЗ затвердив нові схеми вакцинації, відповідно до рекомендацій до рекомендацій європейських медичних організацій. Для бустерного щеплення відтепер можна використовувати інактивовану вакцину CoronaVac після застосування інших вакцин.

Четверте щеплення потрібно робити з інтервалом щонайменше 4 місяці після третього. В першу чергу рекомендовано вакцинуватись четвертою дозою людям з груп ризику», - розповіла Надія Оперчук.

«Щоб отримати вакцину від COVID-19, потрібно звернутися до пункту вакцинації у вашому населеному пункті. Щеплення добровільні та безоплатні. Для цього не потрібна декларація із сімейним лікарем. Потрібен лише паспорт», – пояснює Надія Оперчук.

Бережіть себе та своїх рідних!