• 25.04.2024

Обережно! „Грибний” сезон розпочався!

Лип 26, 2018

Незважаючи на застереження щодо небезпеки отруєння дикорослими грибами, доступність інформації про їх види, правила збору, зберігання, приготування та вживання,  26 липня 2018 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами у 2 мешканок с.Дмитрівка, Знам’янського району. Жінки знаходяться на лікуванні в реанімаційному відділенні,  КЗ  Знамянській міській лікарні з діагнозом отруєння дикорослими грибами.

 Звертаємо увагу населення, що більшість отруєнь обумовлено вживанням отруйних пластинчастих грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки.  Cимптомами отруєння блідою поганкою є раптова поява частого і бурхливого проносу жовто-зеленого і глинисто-зеленого кольору, який через кілька годин стає слизовим або водянистим, іноді з домішками крові. Багаторазова блювота, сильна спрага, яка не втамовується, а прийом води знову викликає блювотні спазми. Далі на тлі повної інтоксикації організму настає період уявного одужання, саме в цьому і полягає небезпека для людини. Адже всі основні симптоми зникають, і самопочуття швидко поліпшується. Деякі люди вважають за краще відкласти відвідування лікаря. Проте  у той же час відбувається порушення функції печінки та абсолютно раптово на тлі сонливості розвивається колапс і настає смерть. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни. Особливо високий рівень смертності серед сільського населення, де погано налагоджена первинна медична допомога, утруднені транспортування хворих і своєчасна їх госпіталізація. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду. 

Зважаючи на це, вкотре закликаємо жителів області замислитись над питанням – чи не варто взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені в теплицях печериці та гливи. Адже людське життя, а тим паче життя наших дітей, значно цінніше, ніж смакові уподобання!

В.о завідувача відділом епіднагляду

 та профілактики неінфекційних захворювань                   К.О. Деревінська  

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

789 Переглядів