• 25.04.2024

30 вересня – День грязелікування

Вер 30, 2022

Лікування грязями має давню історію. Ще єгиптяни для позбавлення від хвороб намазували тіло мулом. Лікувальні властивості грязей відкрили наприкінці ХІХ століття.

З тих часів пелоїдолікування, або лікування грязями, набула широкої популярності.

Грязелікування застосовують у форми загальних або місцевих грязевих ванн, аплікацій, тампонів при лікуванні захворювань опорно-рухового апарату, жіночої статевої сфери. Особливо ефективним грязелікування є у поєднанні з лікувальною фізкультурою.

Грязелікування є ефективним  засобом  профілактики та зміцнення імунітету. При багатьох захворюваннях, зокрема тих, які не піддаються лікуванню методами традиційної медицини, воно особливо необхідне. Грязі мають гарний тепловий ефект та високу теплоємність. До їх складу входить багато органічних та неорганічних речовин, корисних для здоров’я.

Вони мають протизапальний, розсмоктуючий ефект – прискорюють обмін речовин в організмі, лікують майже всі захворювання опорно-рухового апарату, широко застосовуються у гінекології.

Лікувальну грязь можна застосовувати місцево за методом обгортання, а також вагінально та ректально. Хвора людина, яка прийняла не менше семи сеансів, стає стійкою до стресових ситуацій, фізичних і психічних навантажень.

Звичайно, якщо є бажання та дозволяють кошти, ви можете відвідати з лікувальною метою грязевий курорт. Перед цим обов’язково зверніться до лікаря та пройдіть обстеження стану вашого організму. В Україні існують солоні грязі – у Саках, Куяльнику, на одеських лиманах. У санаторіях України використовують привезені грязі, з яких роблять аплікації на шкіру.

Санаторії бувають різного профілю – гінекологічні, серцево-судинні, опорно-рухового апарату. - У Євпаторії є велика кількість лікувальних санаторіїв спеціально для дітей.

Лікування грязями має досить високий ефект при лікуванні багатьох хвороб, але, звичайно, не усіх. Існують також окремі категорії людей, яким заборонено лікуватися цим методом.

Лікування грязями протипоказане хворим із серцево-судинними розладами, запаленнями у гострій стадії, пацієнтам з активною формою туберкульозу.

Лікувальна грязь не схожа на звичайну ні за виглядом, ні за складом. Вона блискуча, масляниста, особливого сірого або чорного кольору і більше схожа на крем або косметичну маску. Якщо б будь-яким брудом можна було лікуватися, не відкривалися б спеціальні курорти та грязелікарні на берегах солоних озер. Лікувальні грязі утворюються в озерах, морях та лиманах. Це продукт складних багаторічних фізичних, хімічних та біологічних процесів.

Існує цілий перелік показань для грязелікування. Процедури з лікувальною гряззю можуть допомогти при наступних видах захворювань:

- хвороби опорно-рухового апарату

- ревматизм

- різні види поліартриту (ревматоїдний, інфекційний, дистрофічний)

- хвороби сечовивідної системи у чоловіків

гінекологічні захворювання (включаючи безпліддя)

- хвороби вух, горла, носа та очей

- шкірні захворювання

- неврити (ревматичні, інфекційні)