• 25.04.2024

Зможемо прогнозувати епідситуацію щодо СOVID-19 на декілька тижнів вперед – Надія Оперчук

Жов 13, 2022

Головна державна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук розповіла у коментарі телеканалу «Суспільне Кропивницький» про участь регіону у пілотному проєкті щодо дослідження стічних вод на виявлення там вірусу СOVID-19

Кіровоградська область одна з чотирьох, разом з Дніпропетровською, Львівською і Чернівецькою, де у жовтні стартував пілотний проєкт щодо виявлення вірусу СOVID-19 у стічних водах каналізаційних споруд. Вірусологи лабораторного центру відбирають проби води двічі на тиждень у двох визначених для цього місцях.

«Такі дослідження проводились у інших країнах і встановили, що вірус присутній у випорожненнях людини, хворої на коронавірус і разом з випорожненнями вони потрапляють у господарські каналізаційні стічні води. Вірус СOVID-19 присутній у випорожненнях людини незалежно від симптоматики і форми хвороби – легкої, середньої, тяжкої. Ми будемо мати реальну картину поширення коронавірусу серед населення нашої області, його наявність навіть у безсимптомних носіїв. Найголовніше – що це дасть нам можливість прогнозувати захворюваність на декілька тижнів вперед».

Проєкт триватиме два місяці, після чого міжнародні експерти і USAID Україна оцінять результати досліджень.