• 20.04.2024

Про попередження захворювань на сказ

Сер 14, 2018

Сказ дуже небезпечна інфекційна хвороба. Єдиним заходом попередження захворювання є щеплення. Тому при укусах дикими, безпритульними, свійськими тваринами слід обов’язково негайно звернутись до лікаря

В Україні, в т.ч. і в Кіровоградській області епідситуацію із захворюваності на сказ – напружена. Щорічно в країні реєструється декілька випадків смерті серед людей. В Кіровоградській області останній випадок захворювання людини та смерті від сказу зареєстровано в 2014 році в с. Злинка, Маловисківському району. Жінку вкусила за обличчя лисиця, яка  забігла на подвір’я. 

Джерелом інфекції є хвора тварина. Збудник передається через слину при укусах хворих тварин.

Взагалі ж ситуація по захворюваності тварин сказом (так звана епізоотія) в області погіршується з року в рік. За 1 півріччя 2018 р. зареєстровано хворих  на сказ тварин 74 проти 15 за аналогічний період 2017 року.

Щорічно реєструється майже дві тисячі звернень людей, постраждалих від укусів тварин.  

Для попередження захворювань людей на сказ, слід пам’ятати – що лише своєчасне звернення за медичною допомогою при укасах, ослиненнях  хворими тваринами попередити захворювання. Ще раз акцентуємо Вашу увагу – в разі захворювання людини на сказ лікування не допоможе і все закінчується трагічно.

 

Завідувач відділенням ОНІ                                                       Ф.Чорний

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

906 Переглядів