• 29.03.2024

Які медичні послуги безоплатні при ушкодженні внаслідок військових дій

Жов 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

З початку повномасштабної війни 44 189 пацієнтів з ушкодженнями через обстріли, вибухи чи ураженням уламками отримали медичну допомогу.

За даними ЕСОЗ, найбільше пацієнтів з ушкодженнями через військові отримали медичну допомогу в медзакладах таких областей:

Дніпропетровська - 18174;

Черкаська – 3567;

Харківська – 3545;

Донецька – 3118.

Вінницька – 3082;

Всі необхідні медичні послуги при ушкодженнях внаслідок військових дій передбачені пакетами:

“Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”,

“Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”,

“Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”.

Пацієнт безоплатно отримує медичну допомогу при доставленні бригадою екстреної медичної допомоги, самозверненні у невідкладному стані, переведенні з іншого медзакладу чи направлення лікуючого лікаря в медзаклад, який має договір з НСЗУ. Дізнатись контакти найближчого закладу можна за номером 16-77.

Які медичні послуги безоплатні при ушкодженні внаслідок військових дій?

Всі необхідні супутні аналізи та дослідження. Зокрема, лабораторні обстеження, такі як загальноклінічний аналіз крові та сечі, бактеріологічні, цитологічні дослідження; інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші) тощо.

Якщо пацієнту необхідна операція – вона теж проводиться безоплатно, включно з анестезією.

На всіх етапах надання допомоги пацієнт забезпечується ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів безоплатно. Перевірити наявність ліків у конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua.

Післяопераційний догляд та допомога, якої потребує пацієнт - також включені в безоплатну послугу. Зокрема, це цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг та медикаментозна терапія, консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань.

У разі проведення хірургічних операцій у стаціонарі в перелік безоплатних послуг включене харчування.

Бережіть себе та не нехтуйте сповіщеннями про повітряну тривогу!