• 25.04.2024

Антибіотикорезистентність – світова проблема сьогодення

Вер 4, 2018

   31.08.2018 на базі КЗ «Кіровоградська дитяча обласна лікарня» відбувся  семінар для медичних працівників на тему: «Антибіотикорезистентність – світова проблема сьогодення». В даному заході взяли участь лікар епідеміолог вищої кваліфікаційної категорії, завідувач відділом, позаштатний міський епідеміолог Наталія Дьяченко та лікар – бактеріолог бактеріологічної лабораторії Марина Карман.                

 Проблема антибіотикорезистентності стосується не тільки медичної галузі, але і суспільства в цілому та є постійно діючим фактором транснаціональної та глобальної біологічної небезпеки. У 2016 році Всесвітня організація охорони здоров’я затвердила Глобальний план дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів.

  В зв’язку з цим в закладах охорони здоров’я проводиться комплекс заходів спрямованих на запобігання виникненню та поширенню внутрішньолікарняних інфекцій.

  Кіровоградський обласний лабораторний центр щорічно проводить мікробіологічний моніторинг епідемічно значимих об’єктів внутрішнього середовища відділень хірургічного профілю, з метою контролю за поширенням антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів. Бактеріологічна лабораторія ДУ «КОЛЦ МОЗУ», у разі виділення зазначених мікроорганізмів, обов’язково визначає їх чутливість до антимікробних препаратів та дезінфекційних засобів.

  За підсумками наради зазначено про необхідність покращення мікробіологічної діагностики клінічного матеріалу від хворих, з визначенням чутливості до антибіотиків для призначення адекватної антибіотикотерапії з метою стримування появи та розповсюдження полірезистентних до дії антибіотиків мікроорганізмів, а також забезпечити виконання наказу МОЗ України від 05.04.2007 року № 167 «Про затвердження методичних вказівок «Визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів».

 

 

Заступник директора                      Надія Оперчук

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

712 Переглядів