• 19.04.2024

Український день довкілля

Кві 14, 2017

      Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля. Це свято з’явилося завдяки підписанню спеціального президентського указу в 1998 році №855/98.

В принципі, поява цього свята пов’язана  не з подіями в самій Україні, а з проведенням Стокгольмської конференції. Саме на річницю цієї події була призначена дата свята. Конференція, що відбулася в Стокгольмі, зіграла вирішальну роль в глобальному екологічному  русі.

Головна мета свята – покращення стану навколишнього середовища, яке впливає на здоров’я  населення. З поняттям здоров’я населення тісно пов’язане поняття щодо факторів ризику захворювань.

Під факторами ризику розуміють умови, обставини, конкретні причини, які більше, ніж інші відповідальні за виникнення і розвиток хвороби. Вітчизняними і зарубіжними вченими встановлено, що здо­ров’я людини на 20-22 % залежить від стану довкілля (екологічні, со­ціальні умови): у тих, котрі проживають в екологічно чистій місцевос­ті, здоров’я може бути кращим, ніж у тих, які живуть на екологічно за­брудненій території.

До іншої групи (20-22 %) належить генетичний фактор і спад­ковість. Відомо, що у батьків, які ведуть здоровий спосіб життя, є всі передумови для народження здорових дітей.

Учені стверджують, що здоров’я людини залежить від системи охорони здоров’я та медицини лише на 8-10 %..

На 48-51 % здоров’я людини  залежить від способу її життя. Умови, в яких перебуває індивід, визначаються рядом характеристик місця його проживання (наприклад, сільська чи міська місцевість, ступінь озеленення, розташування поблизу промис­лового підприємства та інше).

 З метою визначення впливу негативних факторів навколишнього середовища фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України протягом 2016 року проводились вибіркові моніторингові дослідження  атмосферного повітря, питної води централізованого та децентралізованого водопостачання, води водоймищ, які використовуються для забору води для питних цілей та для рекреації.

Питне водопостачання Кіровоградської області, в тому числі міст Кропивницький, Олександрії, Знам»янки і Світловодська, майже на 50% забезпечуються з поверхневих джерел, екологічний стан яких і якість води в них є вирішальними чинниками санітарного та епідемічного благополуччя населення (по Україні майже на 80%).

Так протягом 2016року було відібрано  4811 проб атмосферного повітря в міських поселеннях, із яких  13 не відповідали санітарним нормам, що становить 0,24% при 3% по Україні; в сільській місцевості відібрано 5984 проби, з яких  5 не відповідали  санітарним нормам, що становить 0,08% при 1,3% по Україні.

З джерел централізованого водопостачання на санітарно-хімічні показники відібрано 2203 проби води, із них не відповідало санітарно-гігієнічним нормативам 480 проб, що становить 21,8% при 18,4% по Україні; на бактеріологічні показники відібрано 3405 проби води, із них не відповідало нормативам 185 проб, що становить 5,4% при 6,4% по Україні; на радіоактивні речовини відібрано 6 проб води, всі відповідали санітарним нормативам.

Незадовільною є ситуація з водопостачанням сільських населених пунктів області, адже переважна їх більшість забезпечена підземною питною водою (з колодязів), більша половина якої не відповідає вимогам гігієнічних нормативів.

Так, за результатами досліджень 65% проб питної води із джерел нецентралізованого водопостачання були з відхиленнями за санітарно-хімічними   показникам, за бактеріологічними показниками – 16,31%; на радіоактивні речовини відібрано 18 проб води, 6 з яких не відповідали нормативам, що становить 33,3%.

Крім того, 53% досліджених проб з громадських колодязів не відповідає вимогам за вмістом нітратів.

23% проб води з водоймищ за санітарно-хімічними показниками не відповідає нормативам, по Україні 19,9%, за мікробіологічними показниками 16,4%, по Україні 14,7%.

Шановні мешканці області! Зробімо все, аби наші краєвиди тішили око і веселили душу, аби і наші нащадки могли насолоджуватися неповторною красою та унікальністю рідного краю.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

840 Переглядів