• 28.03.2024

Минулого року в області збільшилась кількість хворих на ботулізм, 1 особа померла

Кві 19, 2017

Щороку в області продовжують реєструватись випадки захворювань на ботулізм та отруєнь дикорослими грибами. В порівнянні з попереднім роком кількість хворих на ботулізм збільшилась, а кількість потерпілих від отруєнь грибами залишилась на рівні 2015 року.

Всього за минулий рік в області було зареєстровано 2 випадки отруєнь грибами з кількістю потерпілих – 6 осіб, летальних випадків не було, всі потерпілі – дорослі люди (2015р. — 4 випадки, 6 потерпілих, 2 особи померло).

На щастя кількість потерпілих дітей від грибних отруєнь щороку знижується: 2012р. – 12 дітей, 2013р. – 5, 2014р. – 1, 2015р. – 0. У 2016 році дітей, потерпілих від отруєнь дикорослими грибами також не було.

Як і в попередні роки основною причиною отруєнь грибами залишається незнання їх видової належності. Зі слів хворих (під час збору анамнезу) з’ясувалося, що всі вони вживали їстівні гриби — печериці, рядовки, сироїжки.

Також щороку продовжують реєструватись випадки захворювань на ботулізм в побуті. В минулому році кількість випадків залишається на рівні 2015 року, проте рівень захворюваності дещо збільшився.

Всього зареєстровано 4 випадки з 6 потерпілими на ботулізм, одна особа померла, дітей не було (у 2015р. – 4 випадки з 4 потерпілими, дітей та померлих не було).

Найбільш поширеною причиною виникнення ботулізму залишаються продукти домашнього приготування: м’ясні консерви (паштети, тушонка).

При цьому не слід забувати про небезпеку купівлі копченої, соленої, в’яленої риби та консервованої продукції домашнього виготовлення на стихійних ринках.

Також слід пам’ятати, що неправильне використання навіть їстівних грибів може спричинити отруєння, в тому числі тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків. Те ж саме відбувається при неправильному висушуванні грибів.

Враховуючи тяжкий характер захворювань, закликаємо бути пильними щодо продуктів, які вживаються в їжу, та при перших ознаках ботулізму чи отруєння грибами негайно звертатися за медичною допомогою.

Адже людське життя, а тим паче життя наших дітей, значно цінніше, ніж смакові уподобання!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

 

 

 

774 Переглядів