• 29.03.2024

Перший випадок дирофіляріозу зареєстрований на Кіровоградщині в 2018 році

Вер 12, 2018

         Перший випадок дирофіляріозу в 2018р. на Кіровоградщині зареєстрований у 46 – річної мешканки м. Знам’янки.

   Жінка звернулась за медичною допомогою зі скаргами на новоутворення на обличчі, була госпіталізована та прооперована  з діагнозом «Дирофіляріоз». Із щічної області обличчя видалений гельмінт довжиною 8 см. В паразитологічній лабораторії Центру в доставленому зразку біологічного матеріалу з новоутворення – виявлено фрагмент гельмінту –  дирофілярії (Dirofilaria repens).

   Фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру проводять епідеміологічне розслідування випадку з метою встановлення причин та обставин зараження хворої.  

    Це перший у 2018 році випадок захворювання людини дирофіляріозом на Кіровоградщині. В  2017 р. зареєстровано 4 вип. дирофіляріозу.    

    Дирофіляріоз – небезпечне гельмінтозне захворювання, яке поширене в основному серед тварин (собак, котів, деяких диких ссавців), але останнім часом в Україні почастішали випадки цього захворювання і серед людей. Захворювання спричиняється тонким ниткоподібним гельмінтом, який локалізується під шкірою.

    Основним джерелом збудника в першу чергу  є бродячі, а також домашні собаки та кішки. Від тварин до людини захворювання переносять комарі.

    Перші симптоми захворювання: поява безболісної пухлини, в місці якої відчувається свербіж, печія, набряк, почервоніння, можливе підвищення температури тіла,  головний біль, загальне нездужання та погіршення зору. Також гельмінт може мігрувати  під шкіру обличчя  та рук.

     В усіх випадках необхідне хірургічне видалення гельмінта.   

    Щоб запобігти захворюванню необхідно захищатися від укусів комарів (проводити засітчення вікон та дверей, використовувати спеціальні засоби захисту – репеленти та інсектициди), а також правильно доглядати за домашніми тваринами (своєчасно оглядати їх у ветеринарів та лікувати).  

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 359 Переглядів