ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ!


          За останні чотири роки в країні стрімко зростає кількість зареєстрованих  спалахів інфекційних захворювань: 2013 рік – зареєстровано 48 спалахів,  2014 рік – 67 спалахів, за 2015 рік – 101 спалах, 2016 рік – 166 спалахів.

         У Кіровоградській області за 2016 рік зареєстровано 7 спалахів і це найбільша кількість яка реєструвалась за рік на Кіровоградщині впродовж останніх двадцяти років.

         Більшість із зареєстрованих спалахів в Україні та в області пов’язані з кишковими інфекціями та харчовими отруєннями.

           Відповідальність за якість послуг, що надаються підприємцями сучасне законодавство покладає на самих підприємців.

          Проте статистика кишкових захворювань та харчових отруєнь, а також  результати проведених розслідувань щодо причин виникнення масових захворювань людей свідчать про відсутність сумлінного виконання власниками підприємств громадського харчування вимог санітарного законодавства.

         Найчастіше серед причин спалахів виявлялись відсутність проходження працівниками періодичних медичних оглядів, допуск до приготування страв хворих осіб або носіїв інфекцій, недотримання персоналом правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму, закупка продовольчої сировини без документів, що підтверджують їх безпечність.

         У весняно-літній період, коли крім Великодніх і травневих свят широко святкуються випускні вечори й весілля, надаємо кілька порад щодо вибору закладу громадського харчування (їдальні, кафе, бару або ресторану) для святкування:

– вибираючи заклад громадського харчування, крім звернення уваги на святковий вигляд та чистоту банкетної зали, ознайомтесь із станом та обладнанням кухні, де будуть готуватися страви;

– поцікавтесь щодо холодильного обладнання для зберігання продуктів та готових страв;

– запитайте у власника (адміністратора) закладу дозвільні документи на функціонування закладу та документи, які підтверджують якість та безпечність продуктів;

– уникайте закладів, що не мають централізованого водопостачання або локальної водопровідної мережі, зверніть увагу на стан санвузлів;

– незайвим буде переконатися і в тому, що всі працівники кухні та офіціанти пройшли медичний огляд, у т.ч. лабораторні обстеження на кишкові,  паразитарні інфекції та на носійство стафілококу;

– зробіть попереднє замовлення декількох страв, які плануються до святкового столу, зверніть увагу на зовнішній вигляд та дії офіціантів, які будуть  обслуговувати захід;

– зверніть увагу на наявність у приміщеннях припливно-витяжної вентиляції, для жаркого періоду року актуальним буде питання щодо наявності кондиціонерів;

– продивитися у інтернет – мережі відгуки про даний заклад.

            Часто власники закладів пропонують замовникам особисто придбати алкогольну продукцію, кондитерські вироби та продовольчу сировину. В  такому випадку рекомендуємо купувати продукцію у відомих торгівельних точках (супермаркетах або фірмових магазинах підприємств-виробників),  саме в таких закладах не повинно бути не ліцензованої  продукції. При виборі товарів у магазинах зверніть увагу на термін їх придатності та цілісність упаковки.

         При бажанні м’ясо та рибу можна придбати на офіційних обладнаних продовольчих ринках, де проводиться санітарно-ветеринарна експертиза.

Ні в якому разі не купуйте товар на стихійних ринках та у невідомих осіб!

Не замовляйте кондитерські вироби домашнього приготування!

Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.

         Сподіваємось наші поради допоможуть запобігти виникненню кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час святкувань, а у спогадах про визначні події та свята залишаться лише приємні враження.

         Піклуйтесь про особисте здоров’я та здоров’я ваших рідних та близьких!

         Відділ епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань 

         Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua