• 29.03.2024

Факти про рак простати

Лис 22, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Є низка міфів про те, що може допомогти профілактувати рак простати. Варто бути обережними з непідтвердженими тезами, які не мають доказової бази. Пропонуємо звернутися до фактів.

ФАКТ 1: Сексуальна активність не підвищує ризик розвитку раку простати

Дослідження показали, що чоловіки які повідомляють про більш часті еякуляції, можуть мати нижчий ризик розвитку раку передміхурової залози. Тому, не вірте чуткам про те, що високий рівень сексуальної активності підвищує ваш шанс захворіти.

ФАКТ 2: Вазектомія не збільшує ризик раку простати

Раніше існувала теза, що вазектомія збільшує ризик розвитку раку для чоловіків, але чисельні дослідження спростували її.

ФАКТ 3: ацетил саліцилову кислоту не можна приймати для профілактики раку простати

Існує міф, що деякі ліки, зокрема, у яких діюча речовина ацетил саліцилова кислота, варто приймати для профілактики раку простати. Закликаємо вас вживати ліки лише за призначенням лікаря, самолікування небезпечне для здоров’я!

ФАКТ 4: Алкоголь не знижує ризик раку простати

Наразі прямого зв’язку між вживанням алкоголю та появою раку простати не виявлено. Але відомо, що нездоровий спосіб життя та споживання спиртних напоїв підвищують розвиток деяких видів раку.

ФАКТ 5: Спеціальні добавки та вітаміни не захищають від раку!

У рекламі чи в Інтернеті можна побачити інформацію, що вітамін Е та селен профілактують розвиток раку в чоловіків. Дослідження показують, що немає зв’язку між вживанням вітаміну Е або селену та профілактикою раку передміхурової залози. Жодні клінічні дослідження не показали, що конкретні вітаміни чи мінерали й інші добавки можуть запобігти раку простати.

Пам’ятайте, найкраща профілактика — це здоровий спосіб життя! Зверніться до лікаря та проконсультуйтеся щодо того, як вам знизити ризик розвитку цього типу раку.