• 25.04.2024

Чому кожному важливо протестуватися на ВІЛ та вірусні гепатити під час війни?

Лис 23, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Заплануйте тестування на ВІЛ та вірусні гепатити!

Чому це важливо, особливо під час війни?

Більше мільйона українців не знають, що інфіковані вірусним гепатитом С. А кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій ВІЛ-статус.

А поранення, переливання крові та сексуальне насильство , які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування ВІЛ та вірусними гепатитами.

Вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду вашому здоров’ю. Адже що раніше вірус знайдено, то раніше людина потрапляє під медичний нагляд і розпочинає лікування.

Зробити швидкий тест на ВІЛ та вірусні гепатити можна у:

свого сімейного лікаря;

найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті Довіри;

неурядових організаціях;

у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу.

Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хв вашого часу.

Підібрати найзручніші пункти тестування на ВІЛ можна з допомогою чат-бота #ТЕСТпоруч: http://t.me/HIVfree_bot.

Європейський тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити має на меті підвищити обізнаність про важливість тестування та закликати здати кров й дізнатися свій статус.

Докладніше на сайті #ЦГЗ: http://bit.ly/3hZ6ReK