• 20.04.2024

Науковий семінар щодо рівнів радіаційного фону в Кіровоградській області

Лис 22, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області, кандидат медичних наук Надія Оперчук провела семінар студентам Донецького медичного національного університету на тему : «Проблеми підвищеного радіаційного фону в Кіровоградській області».

Під час семінару Надія Оперчук розповіла про рівні радіаційного фону і моніторинг радіологічних досліджень, та як слід діяти у разі радіаційної аварії:

  • Основне – потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви знаходитесь на вулиці.
  • Не панікувати.
  • Слідкуйте за офіційними джерелами інформації.
  • Знезаразьте себе.
  • Помийтесь, якщо є така можливість.
  • Одягніть чистий одяг.

«Допоки рятувальники чи влада не повідомили про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Також харчові продукти є безпечними, якщо зберігались у герметичних контейнерах, холодильнику або морозильній камері.

Населення, яке проживає на території , де є загроза забруднення радіоактивними ізотопами йоду, приймає профілактичну дозу препарату калій йодиду - тільки ПІСЛЯ ОФІЦІЙНОГО ОПОВІЩЕННЯ про загрозу радіоактивного викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Приймати його для «профілактики» без потреби – недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Цю таблетку випивають одноразово усі дорослі люди до 40 років та діти від народження. Людям після 40 років ці таблетки пити не потрібно. Пацієнтам, у яких видалена щитоподібна залоза, пацієнтам з тиреотоксикозом або токсичним зобом приймати ці таблеточки теж не потрібно. Дозування цього лікарського засобу 125 міліграм, діти від 3 до 12 років - по пів таблетки, зовсім маленькі дітки – одну четверту таблетки. Така одноразова доза прийому цього лікарського засобу» - наголошує головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

«Головне дотримуватися правил поведінки при радіаційній небезпеці», - говорить Надія Оперчук.