• 20.04.2024

Грип на Кіровоградщині.

Лис 22, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Центральному бюро новин (CBN) щодо епідситуації з ГРВІ, та розповіла про перші випадки грипу у регіоні.

«В Кіровоградській області виявили циркуляцію вірусів грипу А. Зафіксовано 4 випадки грипу, серед них у 2-х дітей. При епідеміологічному розслідуванні встановлено, що захворілі не були щеплені від грипу», - повідомила Надія Оперчук.

«Штам вірусу грипу типу А, який вважається пандемічним, тому маючи

ознаки грипу (раптовий початок, головний біль, ломота у м’язах і суглобах, більу горлі, підвищення температури тіла до 38 °С і більше, кашель, в окремих випадках — блювота і пронос) не займайтеся самолікуванням. Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», - інформує головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

«Основним захистом проти грипу та попередження ускладнень при розвитку захворювання є проведення щеплення проти грипу. Для цього використовуються два типи вакцин: Джісі Флю( Південна Корея) та Вавксігрип Тетра (Франція). Епідсезон грипу буде тривати до кінця весни: віруси починають активно розповсюджуватись орієнтовно на початку жовтня, досягають свого піку десь у грудні-лютому та йдуть на спад у квітні-травні місяці. Тому ризик підхопити грип є впродовж 6–8 місяців. А отже, щепитися актуально впродовж усього епідсезону», - радить Надія Оперчук.

Щеплення від грипу збереже ваше здоров’я. Вакцинуйтеся!!