• 29.03.2024

Поширені міфи про прийом антибіотиків

Лис 23, 2022
Згідно з даними Центру громадського здоровʼя майже 64% українців помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками та купують їх без призначення лікаря. Такі помилкові міркування призводять до того, що бактерії набувають стійкості до лікування, відповідно лікувати їх стає довше та складніше.
 
Розглянемо поширені міфи про антибіотики
 
Міф: Антибіотики можна вживати при лікуванні вірусів та застуди.
 
Правда: Антибіотики лікують інфекційні захворювання, спричинені бактеріями та зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами. Втім, навіть якщо у вас є бактеріальна інфекція, ви не зможете визначити самостійно, який саме антибіотик потрібен вам. Зверніться до лікаря на консультацію.
 
Міф: Можна припинити лікування антибіотиками після полегшення самопочуття.
 
Правда: Переривати чи раніше закінчувати призначений курс лікування антибіотиками не можна. У зворотньому – ми допомагаємо бактерії вижити та адаптуватися до дії антибіотиків. Завжди закінчуйте призначений курс лікування!
 
Міф: Антибіотики можна вживати для запобігання розвитку хвороби
 
Правда: Антибіотики – серйозні рецептурні препарати, які вживаються виключно за конкретними показаннями. Використовувати антибіотики для профілактики не лише неефективно, але й небезпечно!
 
Міф: Антибіотик можна вживати без рецепта лікаря
 
Правда: Самовільний та безконтрольний прийом антибіотиків може не лише зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності. Невдовзі це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними для великої кількості людей.
 
Саме тому антибіотик – за призначенням лікаря!