• 29.03.2024

Доконтактна профілактика

Лис 24, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Доконтактна профілактика (англійською pre-exposure prophylaxis, PrEP) — це вживання антиретровірусних препаратів, які запобігають передачі ВІЛ.

Ліки рекомендовані всім, хто має високі ризики інфікуватися вірусом імунодефіциту людини. Найчастіше їх вживають чоловіки, які мають статеві зв’язки з чоловіками, люди, які надають сексуальні послуги за винагороду та ті, хто вживає наркотики ін’єкційно, ті хто часто змінює сексуальних партнерів та не користується бар’єрною контрацепцією (презервативами).

Утім, зона ризику може бути значно ширша — це всі люди, які є сексуально активні та часто нехтують особистим захистом під час контакту із біологічними рідинами (спермою, кров’ю, вагінальним секретом тощо).

До них також належать військові в зоні бойових дій, що зазнають постійних стресів, а відтак можуть більше схилятися до ризикованих сексуальних практик та менше дбати про безпеку. Молодь, яка вживає так звані клубні наркотики (неін’єкційні екстазі, кокаїн та інші), так само наражає себе на небезпеку, бо в стані зміненої свідомості зростає й ризик випадкових сексуальних зв’язків без презерватива. Зрештою, їх може спровокувати й алкоголь.

А отже, коло людей, яким рекомендований PrEP, значно ширше, ніж може видатися на перший погляд.

Більше про PrEP: https://prep.phc.org.ua/