• 25.04.2024

Де та як отримати PrEP?

Лис 29, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Людина на власний розсуд вирішує, чи є її поведінка ризикованою і, відповідно, чи потребує вона доконтактної профілактики.

Свою пігулку захисту можна отримати лише після консультації з лікарем. Для цього необхідно піти в медичний заклад чи кабінет Довіри у своєму місті. Також можна звернутися до неурядових організацій, які після консультації скерують до медичного фахівця. Спільно з лікарем пацієнт ще раз оцінює вірогідність ризику інфікуватися.

Людина, яка звернулася, може бути певна: медпрацівник ставитиметься до неї дружньо. Його завдання — пояснити пацієнту, яка поведінка в його житті є небезпечною та як можна захистити себе. Особисті дані про того, хто звернувся, є конфіденційними, а ліки видають безоплатно.

Перед тим, як отримати таблетки, пацієнт має пройти тест на ВІЛ, здати аналіз крові (усе це можна зробити безоплатно). Препарати видає лікар — попередньо на місяць, надалі — на три місяці. Це пов’язано з інтервалом, із яким рекомендують проходити тест на ВІЛ.

І пам’ятайте: завжди краще запобігти інфікуванню ВІЛ, аніж отримувати пожиттєву терапію ВІЛ.

Бережіть себе!

Більше про PrEP: https://prep.phc.org.ua/