• 29.03.2024

Психічне здоров’я чоловіків

Лис 30, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Чоловіки менш ретельно піклуються про своє здоров’я та бувають менш обережними, наприклад, не завжди використовують пасок безпеки. Разом із тим, дослідження показують, що чоловіки схильні, частіше за жінок вдаватися до деструктивних методів боротьби зі стресами та психологічною напругою — вживання алкоголю, нікотину чи наркотичних речовин.

У нашому суспільстві досі поширені стереотипи про те, що чоловік має завжди підтримувати образ сильної людини та «тримати стрій». Закликаємо так не робити! Коли ви утримуєте чи приховуєте складні почуття та емоції всередині, наука називає це терміном репресивний копінг.

Є дні, про те, що подолання проблем таким чином послаблює імунітет, підриває роботу серця та навіть може сприяти розвитку онкології.

Зі свого боку Всесвітня організація охорони здоров’я називає психічні розлади серед чоловіків «тихою епідемією», адже вони набагато рідше говорять про свої психічні проблеми та не звертаються по допомогу при симптомах депресії, тривожних розладах, безсонні або панічних атак.

Пам'ятайте про симптоми, які можуть свідчити про потребу звернутися до лікаря:

гнів, дратівливість або агресивність;

помітні зміни настрою, рівня енергії чи апетиту;

проблеми зі сном;

труднощі в зосередженні;

підвищена стурбованість чи відчуття стресу;

зловживання або наркотиками (пам'ятаймо, що безпечної дози

алкоголю не існує);

сум, безнадія, суїцидальні думки;

ризикова поведінка;

біль або проблеми з травленням без причини.

Якщо ви помітили такі симптоми у знайомих чоловіків, обов’язково поговоріть з ними про проблему та запропонуйте звернутися до фахівця.

Джерела: http://bit.ly/2NLW8ld, http://bit.ly/3Uft85x