• 25.04.2024

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Гру 1, 2022

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-інфікованими, який вперше відзначався у 1988 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства на проблеми соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу, підвищити обізнаність населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Епідемічна ситуація з ВІЛ – інфекції/СНІДу в Кіровоградській області, як в цілому в Україні залишається напруженою, але контрольованою. Щорічно збільшується кількість виявлених та зареєстрованих інфікованих і хворих на ВІЛ/СНІД.

На сьогодні тестування на ВІЛ залишається єдиним способом дізнатися свій статус і вчасно розпочати лікування. Для широкого доступу різних категорій населення до системи добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію в районах функціонують кабінети «Довіра» з наданням послуг до - і післятестового консультування та обстеження на ВІЛ. В області функціонує 11 сайтів призначення та видачі АРВ – терапії.

На диспансерному обліку в області перебуває 3445 ВІЛ – інфікованих осіб, проти 3441 та 1280 хворий на СНІД, проти 1283 за аналогічний період 2021 року. Найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції зареєстрована у віковій категорії 25–49 років, тобто ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатне та репродуктивне населення і може призвести до посилення та загострення існуючих негативних демографічних і соціально-економічних тенденцій.

Серед ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, що перебувають на обліку в медичних закладах області переважна кількість – 69,3% - інфіковані статевим шляхом, 11,3% – інфікувалося під час уживання наркотиків шляхом ін’єкцій та 6,4% – від ВІЛ-інфікованої матері до дитини.

АРВ- терапія гарантована всім хворим, що її потребують і проводиться   в амбулаторних умовах КНП «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом КОР».

Проблема поширення ВІЛ-інфекції більше 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу. Всесвітній день боротьби зі СНІДом служить нагадуванням про необхідність зупинити поширення епідемії ВІЛ/СНІДу та виховати толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей у суспільстві.