• 28.03.2024

Про сибірку

Жов 4, 2018

   За інформацією Центру громадського здоров’я України в Одеській області п’ятеро людей, які брали участь у забитті худоби, госпіталізовані з симптомами захворювання шкіри. За результатами лабораторного дослідження в одного хворого підтверджено діагноз шкірної форми сибірки.

  Сибірка — це інфекційне зоонозне захворювання, яке відноситься до особливо небезпечних. Основне джерело інфекції – хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба.

  Збудником сибірки є споро утворююча бактерія Bacillus anthracis. Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в ґрунті тривалий час і активізуватися, коли поверхня ґрунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів. Захворювання, як правило, з’являється знову, коли спори згодом потрапляють у шлунок тварини із травою на пасовищах.  Тварини заражаються, з’ївши траву, інші корми або випивши інфікованої води.  

      На сибірку найчастіше хворіють люди, які працюють із тваринами та тваринними продуктами — кістками, вовною, шкурою, м’ясом.

   Захворюваність проявляється гостро з підвищення температури тіла до 38-40 градусів,виникає головний біль, карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (за ураження шкіри); сильні колючі болі у грудях та задуха (у разі легеневої форми), діарея з домішками крові, ріжучі болі в животі, блювота з домішками крові (у разі кишкової форми); сепсис (зараження крові).

    Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. Захворювання має важкий перебіг і часто може призвести до смерті хворого.

    За найменшої підозри необхідно зразу ж звертатись за медичною допомогою. Лікування проводиться лише в умовах стаціонару.

    В Україні захворюваність має спорадичний характер: в 2003 році в Харківській області (1 вип.), в 2004 р. – в Чернівецькій (3 вип.), в 2008 р. – в Миколаївській області (1 вип.), в 2012 р. – в Черкаській області – 1 випадок.

   На території Кіровоградської області протягом останніх десятиліть випадки  захворювання людей на сибірку не реєструвались.

   Останні захоронення тварин, хворих на сибірку, проводились в м.Кропивницькому (2001 р.), Гайворонському районі с. Долинівка (2001 р.) та в м.Новомиргород (2002 р.).

    Фахівцями обласного лабораторного центру щорічно проводиться дослідження проб ґрунту зі стаціонарно – неблагополучних захоронення тварин (худобомигильники). Так, в 2017 році було відібрано та досліджено в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 10 проб ґрунту, протягом поточного періоду 2018 року – 14 проб ґрунту. Всі результати негативні.

 

 

Заступник директора                  Оперчук Надія

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

639 Переглядів