• 29.03.2024

22 квітня – Міжнародний день Землі

Кві 21, 2017

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім.

Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У цей день кожен мешканець області може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

Земля – наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності. Вона віддає нам себе цілком. Але слід пам’ятати, що грунт може бути джерелом збудників інфекційних хвороб та інвазій небезпечних для людини наприклад таких як: правець, ботулізм, сибірка, геогельмінтози. Також грунт має властивість акумулювати хімічні речовини, в т.ч. солі важких металів.

З метою вивчення стану грунту на території області, фахівцями Установи в рамках вибіркових моніторингових досліджень здійснюється відбір та дослідження проб грунту (піску) з дитячих майданчиків в житловій забудові, в місцях масового відпочинку населення на воді (пляжах), на території санітарно – захисних зон промислових підприємств, місць видалення відходів (сміттєзвалищ).

За результатами досліджень проведених у 2016 році найбільший відсоток нестандартних проб було виявлено в санітарно-захисних зонах місць видалення відходів (сміттєзвалищ) за санітарно-хімічним показникам – 9%, за вмістом солей важких металів – 8,3%, за бактеріологічними показниками – 14% (м.Кропивницький, м.Олександрія, Знам’янський та Олександрійський райони).

Грунт в зоні місць масового відпочинку на воді (пляжі) за бактеріологічними показниками не відповідав вимогам нормативу в 24 випадках, що становить 14% – (місця масового відпочинку на території м.Кропивницький, м.Олександрія, м.Світловодськ, Олександрійського району).

Шановні мешканці області нагадуємо Вам, що для запобігання негативним наслідкам після будь-якого контакту з землею, піском, слід не просто мити руки, а ще й ретельно чистити нігті, особливо дітям видаляти бруд з під нігтів.

Продукти, які ростуть в землі – овочі, зелень, ягоди, та все, що пов’язане з землею вимагає ретельного миття під проточною водою і ошпарювання окропом.

Перед тим як залишити сміття у невстановленому для цього місці пам’ятайте, що багатство Землі потрібно берегти, щоб передати їх наступним поколінням.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

731 Переглядів