• 25.04.2024

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Гру 14, 2022

У цей день вшановують пам'ять ліквідаторів, як ціною власного життя і здоров’я долали наслідки ядерної катастрофи

Вибух на четвертому енергоблоці атомної електростанції у Чорнобилі стався 26 квітня 1986 року. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей і опромінення тисяч ліквідаторів. 600 тисяч героїв долали ті страшні наслідки.

Унаслідок катастрофи радіаційного забруднення зазнали понад 145 тисяч квадратних кілометрів території України, орієнтовно 5 тисяч населених пунктів.

Вплив відчули Швеція, Норвегія, Польща, Австрія, Швейцарія, Німеччина, Фінляндія, Велика Британія.

Прямі та непрямі економічні збитки України внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС орієнтовно складали 180 мільярдів доларів.

14 грудня офіційно повідомили про завершення будівництва і введення в експлуатацію захисної споруди над зруйнованим у результаті вибуху ректором. Її назвали саркофагом. Вона захистила навколишнє середовище від подальшого забруднення радіоактивними продуктами, що продовжували виділятися зі зруйнованого енергоблоку. На будівництво цієї унікальної споруди, яку зводили 90 тисяч людей, пішло 400 тисяч кубометрів бетону й 7000 тонн металоконструкцій. У 2016 році реактор «накрили» новим укриттям, яке назвали «Аркою».

Ми вдячні ліквідаторам, які боролись з ядерною загрозою безпосередньо в епіцентрі катастрофи. Багатьох уже немає серед нас, але пам'ять про героїв буде з нами завжди.