• 28.03.2024

Колективний імунітет: як він працює та чому не варто цим зловживати

Гру 15, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Відповідаємо детально

Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни, за рекомендаціями ВООЗ, забезпечує повноцінний захист громади від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями. Фактично, це і називається колективним імунітетом.

5% залишається для тих діток та дорослих, які мають довічні протипоказання та не можуть щепитися та отримати захист від інфікування.

ВООЗ застерігає якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька відсотків — це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб. Що нижчий колективний імунітет, то вище шанс виникнення спалахів та епідемій.

Тому кожна відмова або відкладання щеплення — загроза власному життю та життю тих, хто з об’єктивних причин не може щепитися.

Вакцинуйтесь самі та вакцинуйте своїх дітей! Це безпечно, безоплатно та ефективно. Для цього просто зверніться до свого сімейного лікаря або в найближчий медзаклад.

Довідково

Національний календар профілактичних щеплень України передбачає захист проти 10 особливо небезпечних захворювань, які можна попередити — зробити щеплення. Вакцини для Календаря щеплень закуповують державним коштом, тому вони безоплатні.

Аби отримати свою дозу вакцини — треба звернутися до свого сімейного лікаря або просто прийти в медзаклад.

Докладно про Національний календар профілактичних щеплень: https://bit.ly/3rCsCna