• 20.04.2024

Надія Оперчук про небезпеку радіації для життя і здоров’я людини

Гру 14, 2022

У день вшанування пам’яті ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС Надія Оперчук у коментарі кореспондентам «Суспільне Кропивницький» розповіла про небезпеку радіації

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області розповіла, що вплив радіації на організм людини небезпечний тим, що клітини, які його зазнали, не можуть відновитись, мутують або пошкоджуються. Усе це може призвести до розвитку пухлин. Розрізняють гостре і хронічне опромінення.

«Гостре опромінення – короткочасне опромінення людського організму великим, потужними дозами радіації. Хронічний – це постійний вплив радіоактивних елементів або переривчаста дія випромінювання. Найбільше радіація вражає клітини органів кровотворення, епітелій кишківника, шкіру, статеві клітини, м’язи, хрящі, сполучну тканину, кришталик ока і нервову тканину. Найнебезпечнішою радіація є для дітей і підлітків», – розповіла Надія Оперчук.

Фахівці обласного центру контролю і профілактики хвороб щодня вимірюють рівень природного радіоактивного фону у Кропивницькому і області. Показники – у межах допустимих норм.