• 18.04.2024

Виявили ВІЛ. Яке майбутнє чекає?

Гру 15, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Тестування на ВІЛ уже позаду, ви здали кров і тепер сидите під кабінетом та чекаєте на результат. Минають хвилини, ви переживаєте. От вас запрошують дізнатися чи маєте ви ВІЛ. Ви заходите в кабінет до лікаря і чуєте: «Швидкий тест на ВІЛ має позитивний результат». Халепа! Що далі?

Якщо вам потрібен час усвідомити новину, вийдіть на кілька хвилин з кабінету лікаря, прогуляйтеся на свіжому повітрі та подихайте. Потім поверніться назад і поставте лікарю усі питання, які з’являються у вашій голові. Пам’ятайте, що дурних питань не буває.

Також зайдіть на сайт https://phc.org.ua і прочитайте про ВІЛ-інфекцію. Знання — це неймовірна річ, яка дозволяє розуміти що з вами відбувається, який наступний крок та як допомогти собі. Знання заспокоює.

Лікар розповість вам про те, яке лікування ВІЛ існує, як воно працює та як його отримати. Антиретровірусна терапія в Україні безоплатна. Її можна отримати в СНІД-Центрі або на АРТ-сайті після консультації з лікарем. Більше про лікування ВІЛ дізнавайтеся за посиланням: https://arv.phc.org.ua

Лікар направить вас на додаткову діагностику. Вам необхідно буде пройти ПЛР-тест, щоб підтвердити наявність вірусу в крові. Лише за його результатами встановлюється діагноз.

Не дочікуючись результатів ПЛР-тесту, лікар призначить вам лікування. Існують різні схеми прийому антиретровірусної терапії, які призначаються залежно від розвитку захворювання.

Ви розпочнете прийом антиретровірусної терапії. Ліки необхідно приймати щодня в один і той же час протягом усього життя. Це дозволить вам контролювати рівень вірусного навантаження в вашому організмі і не давати вірусу поширюватися.

Для тих, хто змінює або змінив місце проживання, Центр громадського здоров’я за підтримки проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» розробив платформу https://findart.phc.org.ua та чат-бот у Telegram https://t.me/HIV_AIDS_bot. Ці ресурси допоможуть людям, які живуть з ВІЛ, знайти антиретровірусну там, де вони зараз — в Україні або за кордоном.

Лікар запропонує вам запросити вашого статевого партнера або партнерку пройти індексне тестування на ВІЛ. Оскільки у вас виявлено ВІЛ, існує ймовірність того, що ваш партнер також інфікований.

Через кілька місяців регулярного прийому препаратів, ви досягнете невизначуваного рівня вірусного навантаження. Це означає, що вірусу в вашій крові настільки мало, що тест-система не може його визначити. Також це означає, що ви не можете передавати ВІЛ статевим шляхом!

Живіть життя, насолоджуйтеся кожним днем і не забувайте приймати антиретровірусну терапію! Все буде добре