• 19.04.2024

7 основних критеріїв для пересічних громадян стосовно гепатиту В

Гру 15, 2022

За сприянням ВООЗ фахівці відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» взяли участь у онлайн-зустрічі стосовно імунізації гепатиту В.

Про вірусну недугу розповідає лікар-епідеміолог із відділу імунопрофілактики Людмила Ігнатьєва. Рекомендуємо взяти до уваги основні засади щодо убезпечення від інфікування.

  1. Гепатит В найчастіше передається від матері дитині під час пологів, у разі уколу голкою, при нанесеннях татуювань, пірсингу та контакту з інфікованою кров'ю та біологічними рідинами. Передача інфекції може також відбуватися серед осіб, які вживають ін'єкційні наркотики.
  2. Клінічна картина при первинному зараженні зазвичай має безсимптомний перебіг. Однак у деяких пацієнтів виникають такі симптоми як жовтяничне забарвлення шкіри і склер очей, потемніння сечі, сильна слабкість, нудота, блювання і болі в черевній порожнині.
  3. На основі лише клінічної картини провести діагностику неможливо, тому вкрай важливим є лабораторне підтвердження діагнозу методом дослідження крові.
  4. Специфічного лікування при гострому гепатиті немає. При хронічному гепатиті можуть призначатися противірусні препарати.
  5. Для профілактики ВООЗ рекомендує щеплювати від гепатиту В всіх новонароджених в перші 24 години життя, з наступним введенням двох або трьох доз вакцини із проміжком не менше чотирьох тижнів для повної вакцинації.
  6. Придбаний імунітет зберігається як мінімум 20 років і, ймовірно, протягом усього життя.
  7. Передачу вірусу можна запобігти також за допомогою заходів щодо забезпечення безпеки крові та дотримання правил безпечного сексу.

Основні засади щодо убезпечення від інфікування гепатитом В