• 19.04.2024

Як розпізнати симптоми переохолодження і про способи, як уберегтися від нього, розповіла Надія Оперчук

Гру 15, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук у коментарі телеканалу «Суспільне Кропивницький» розповіла, як розпізнати симптоми переохолодження та надати домедичну допомогу, аби не нашкодити.

Актуальність проблеми переохолодження посилюється через постійні обстріли російськими військами критичної інфраструктури України. Надія Оперчук зазначила, що зазнати переохолодження та обмороження можна не лише за мінусової, а й за плюсової температури повітря. Спровокувати ці недуги може навіть тривале перебування на вулиці за температури 5-8 градусів тепла, за умов високої вологості, вітру, бо він значно збільшує втрату тепла, хронічні захворювання, та надмірна втома, а також вживання алкоголю, носіння тісного, незручного взуття, легкого одягу. Переохолодження настає, коли температура тіла людини опускається нижче за 36,6 градусів.

«Симптомами переохолодження є лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне тремтіння м’язів і «гусяча шкіра». Якщо людині перестає бути холодно, то це – гіпотермія, яка може призвести до зупинки дихання та серця. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу – без неї людина може померти».

Запобігти переохолодженню та обмороженню можна, дотримуючись таких рекомендацій:

  • одягати декілька легких кофтин, замість однієї теплої, що дозволить уникнути спітніння, яке пришвидшує процес охолодження тіла;
  • варто носити вітрозахисний і водонепроникний верхній одяг, щоби захиститися від вітру, снігу та дощу;
  • змінювати мокрий одяг якомога швидше;
  • одягати шапку, рукавиці, закутуватися у шарф;
  • їсти добре збалансовану їжу й пам’ятати про водний баланс. Це допоможе зігрітися до виходу на мороз.

Якщо плануєте перебувати на холоді довго, щопівгодини заходьте до теплого приміщення.