• 20.04.2024

Як ветерану отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті?

Гру 19, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Національна служба здоров’я України та Мінветеранів продовжують серію публікацій для ветеранів про те, як отримати безоплатну медичну допомогу. Сьогодні ми розповідаємо, які безоплатні послуги може отримати ветеран при інфаркті.
 
Медична допомога при інфарктах безоплатна і надається усім, незалежно від того, чи укладена декларація про вибір лікаря. Під час гострого інфаркту міокарда важливо якнайшвидше звернутися за медичною допомогою. Від цього залежить життя.
 
Типові симптоми гострого інфаркту міокарда - це біль, що давить; відчувається за грудною кліткою та часто віддає в нижню щелепу, спину, ліву руку, лопатку; не проходить після відпочинку і прийому нітрогліцерину.
 
При таких симптомамах передусім потрібно викликати бригаду екстреної допомоги за номером 103.
 
Бригада екстреної медичної допомоги доставить в медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на пакет “Медична допомога при гострому інфаркті міокарда”. Саме у таких закладах є все необхідне для лікування - фахівці, обладнання тощо.
До переліку безоплатних послуг при гострому інфаркті входять первинний огляд пацієнта, екстрене визначення основних біохімічних показників і специфічних тестів крові, все необхідне для проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця і відновлення кровотоку по інфаркт-залежній артерії, стентування за потреби, лабораторні та інструментальні дослідження у цілодобовому режимі. Зокрема, це ангіографічне дослідження коронарних судин, ЕКГ, ехокардіографія, рентгенологічне дослідження органів грудної клітки та інші дослідження відповідно до потреб пацієнта.
 
Пацієнтам з інфарктом забезпечується цілодобовий моніторинг та контроль стану, консультації інших фахівців за потреби, своєчасне проведення анестезії та знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.
 
Крім того, Програма медичних гарантій покриває забезпечення лікарськими засобами, що входять до Нацпереліку та ті, що закуповуються централізовано Міністерством охорони здоров'я, або в рамках інших програм центрального та місцевого бюджетів.
 Важливо, що реабілітація має розпочинатися під час гострого реабілітаційного періоду або одразу після стабілізації стану здоров'я. Така послуга є теж безоплатною і входить у комплекс медичної допомоги.
 
 Знайти всі публікації за темою можна за хештегом #ПМГдляВетерана.