• 24.04.2024

Кашлюк

Гру 19, 2022

Кашлюк – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується затяжним циклічним перебігом з судорожним нападо-подібним кашлем, з ураженням дихальної, нервової та судиної систем. Особливо небезпечним є захворювання для дітей до 2-х років, а найвищий ризик - у немовлят.

Збудник захворювання – бактерія Bordetella pertussis, передається від хворої до здорової людини повітряно-краплинним шляхом, при кашлі, чиханні. Інкубаційний період може складати від 3 до 14 діб. Першими ознаками кашлюку можуть бути нежить, кашель. З прогресуванням захворювання з’являються типові напади спазматичного або конвульсивного кашлю, який виникає раптово чи після коротких провісників.  Напад складається із серії коротких кашльових поштовхів, що йдуть один за одним без вдиху. Потім йде глибокий судомний вдих, який внаслідок спастичного звуження голосової щілини супроводжується свистячим звуком (реприз). Пневмонія є досить поширеним ускладненням від кашлюку.

В довакцинальний період захворюваність на кашлюк займала друге місце після кору. По летальності кашлюк був на першому місці серед дитячих респіраторних інфекцій. Сучасні рівні захворюваності значно знизились, щорічно в Україні реєструють близько 1,5 тисячі випадків кашлюку. За поточний період 2022 року в Кіровоградській області лабораторно підтверджених випадків кашлюку зареєстровано не було.

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації.  На сьогодні, відповідно до Календаря щеплень, вакцинувати дітей необхідно у віці 2, 4, 6 місяців і ревакцинувати у 18 місяців – в період, коли малята найбільш уразливі до цієї інфекції. Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

В разі захворювання дітей в організованих колективах – проводиться ізоляція захворілих, вводяться обмежувальні заходи в групах (карантин) на 14 днів, проводиться медичне спостереження за  контактними, лабораторне обстеження дітей з кашлем на кашлюк.

Кашлюк уражає не лише дітей, а і дорослих. Кашель, що триває понад 14 днів, потребує обстеження на кашлюк! У бактеріологічній лабораторії  ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться виділення та ідентифікація мікроорганізмів роду Bordetella бактеріологічним методом.