• 28.03.2024

Як допомогти людині, якій діагностували ВІЛ?

Гру 20, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Багато недуг оповиті тонами міфів, забобонів, суджень. ВІЛ — чи не найбільш замовчуваний діагноз . Проте кожній людині з ВІЛ важливо отримати підтримку і прийняття від найближчого оточення.

У моменти відчаю важливо, щоб близькі люди зуміли знайти слова підтримки й не залишили людину наодинці

Ось поради, які допоможуть підтримати близьку людину, якій нещодавно діагностували ВІЛ

Говоріть

Будьте готові до відкритої та чесної розмови про ВІЛ. Пам’ятайте, що для людей, яким діагностували ВІЛ, важливо мати такий ж зв’язок з вами, як і до діагнозу. Покажіть їм, що ви бачите в них ту ж людину, і що вони більше, ніж їхній діагноз.

Слухайте

Діагноз ВІЛ — новина, яка змінює життя. Вислухайте людину і запропонуйте свою підтримку. Запевніть, що ВІЛ — це контрольований стан здоров’я. Є ліки, які пригнічують вірус і збережуть здоров'я.

Вчіться

Дізнайтеся більше про ВІЛ: що це таке, як він передається, як лікувати. Що краще ви в цій темі розберетеся, то легше вам буде підтримати близьку людину.

Заохочуйте лікування

Деяким людям, яким нещодавно поставили діагноз, може бути важко зробити перший крок до лікування ВІЛ. Ваша підтримка та допомога можуть бути корисними. Раннє звернення по медичну допомогу, початок лікування антиретровірусною терапією, дотримання режиму прийому ліків та продовження лікування — усе це допоможе людині, яка живе з ВІЛ, тримати вірус під контролем і запобігти прогресуванню ВІЛ-інфекції в СНІД.

Лікування ВІЛ потрібне всім ЛЖВ. АРТ в Україні безоплатна: препарати закуповує держава, а лікарі призначають лікування індивідуально.

Більше про АРТ: http://arv.phc.org.ua/

Підтримуйте прихильність до лікування

Для людей, які живуть із ВІЛ, важливо приймати ліки щодня. Запитайте, що ви можете зробити, щоб допомогти встановити режим прийому ліків і дотримуватися його.

Якщо ви є сексуальним партнером людини, у якої діагностовано ВІЛ, вам теж варто протестуватися. Якщо у вас негативний результат, поговоріть із лікарем про PrEP, доконтактну профілактику ВІЛ. Більше про PrEP: http://prep.phc.org.ua/

Пам’ятайте, діагноз ВІЛ не визначає нікого як людину й не робить ані кращими, ані гіршими. Головне, що вірус можна контролювати завдяки одній таблетці на день.