• 24.04.2024

Вакцинація захищає захист від тяжкого перебігу хвороби, проте на 100% не захищає від інфікування

Гру 21, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Вакцинація стимулює організм людини для протидії мікроорганізмам (бактеріям і вірусам), які спричиняють багато серйозних захворювань.

Після введення вакцина запускає відповідну реакцію організму, яка дозволяє успішно чинити опір мікроорганізмам, якими дитина могла інфікуватися з навколишнього середовища чи безпосередньо від хворої людини.

Для формування безпечного рівня захисту вводять різну кількість доз різних вакцин. Окремі вакцини забезпечують захист на все життя, а для деяких необхідно вводити «бустерні» дози в старшому віці, тобто робити ревакцинацію.

Хоча вакцини містять лише незначну частину антигенів, з якими діти можуть взаємодіяти у своєму середовищі щодня, вони сприяють виробленню антитіл, які необхідні для боротьби з захворюваннями, проти яких їм було зроблено щеплення

Таким чином ми розуміємо, що щеплення захищає саме від тяжкого перебігу та наслідків захворювання, а не самого факту інфікування. На щастя, імунна система щепленої дитини готова до зустрічі зі збудником та може дати йому опір.

Вакцинуйтесь самі та вакцинуйте своїх дітей. Це безпечно, безоплатно та ефективно. Для цього просто зверніться до свого сімейного лікаря або найближчий медзаклад.

Національний календар профілактичних щеплень України передбачає захист проти 10 особливо небезпечних захворювань, які можна попередити — зробити щеплення. Вакцини для Календаря щеплень закуповують державним коштом, тому вони безоплатні.

Аби отримати свою дозу вакцини — треба звернутися до свого сімейного лікаря або просто прийти в медзаклад.

Докладно про Національний календар профілактичних щеплень: https://bit.ly/3rCsCna