• 29.03.2024

5 основних напрямків роботи щодо інфікування ВІЛ

Гру 26, 2022

Фахівці відділу моніторингу та реагування на небезпеку ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» прийняли участь у онлайн-презентації результатів дослідження «Оцінка якості та доступності профілактичних послуг для осіб із груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та послуг із догляду та підтримки для ЛЖВ у контексті переходу від донорського до державного фінансування».

У ході заходу, проведеного ДП «Центр соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка», увага акцентувалася на інфікуванні ВІЛ осіб із груп підвищеного ризику, а саме: ЛВНІ, СП, ЧСЧ. Основними завданнями фахівців у цьому напрямку є:

  1. Визначення критеріїв якості профілактичних послуг із точки зору задоволеності отримувачів послуг.
  2. Встановлення наявних бар’єрів до отримання профілактичних послуг у зв’язку з воєнним станом в Україні.
  3. Визначення факторів, що сприяють отриманню профілактичних послуг.
  4. Формування рекомендацій щодо підвищення якості та доступності профілактичних послуг у контексті повномасштабної військової агресії росії, які фінансуються коштом державного бюджету.
  5. Тестування на ВІЛ, консультація осіб, що отримали негативний результат, заходи профілактики та безпечні поведінкові практики.

Між іншим, серед ЛВНІ (люди, які вживають наркотики ін’єкційно), об’єм послуг, пов'язаний із тестуванням на ВІЛ, після 24 лютого 2022 року майже не знизився. Різниця, яку спостерігаємо, статистично незначуща.