• 28.03.2024

Поради українцям: як зберігати воду та яку вживати на рахунок її відключення

Гру 27, 2022

Через постійні ракетні обстріли ворогом критичної інфраструктури населених пунктів України є велика загроза відключення населення від послуг централізованого водопостачання.

Враховуючи, що ситуації з відключенням електропостачання через ракетні атаки ворога можуть повторитись рекомендуємо: громадянам міста та області завчасно створити 2–3 добовий запас питної та технічної води.

Зберігати питну воду потрібно в закритих ємностях. За потреби зробити позначення «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб».

У разі поновлення централізованого водопостачання слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Спускати воду та протягом 15-20 хвилин (за можливості) та кип’ятити перед споживанням. Кип’ятіння води має бути не менше 10 хвилин від моменту закипання, таким чином знищується багато мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання. Це ефективний метод знезаражування води.
  • Для питних потреб використовувати лише прокип’ячену або фасовану бутильовану воду.
  • Готувати їжу лише із використанням перевіреної питної води.
  • При приготуванні їжі застосовувати термообробку продуктів (варіння, смаження, тушіння, запікання тощо).
  • Використовувати питну воду із бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води) лише після обробки.
  • Воду із відкритих водойм категорично заборонено вживати для пиття, її можна використовувати тільки для технічних цілей.

Пам’ятайте: використання води для питних цілей із неперевірених джерел - це ризик спалахів інфекційних хвороб. Дотримання правил гігієни в цей тяжкий для країни час є запорукою збереження вашого здоров’я.