• 25.04.2024

До “Тижня безпеки дорожнього руху»

Лис 19, 2018

В період з 12 по 18 листопада 2018 року в Україні проходив «Тиждень безпеки дорожнього руху», мета якого – об’єднання зусиль державних органів, бізнесу, громадських організацій, наукової спільноти, засобів масової інформації та кожного члена суспільства для втілення державних та міжнародних програм з безпеки дорожнього руху.

Загалом у світі на дорогах щороку гине близько 1,3 млн людей, а 20–50 млн зазнають травм. Аварії на дорогах є основною причиною смертності серед людей віком від 15 до 29 років.

В Україні за дев’ять місяців 2018 р. зафіксовано понад 108 000 дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло 2 266 людей (офіційний сайт Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України). Тобто, щомісяця в Україні відбувається близько 11 тисяч ДТП, а в кожному 60-му ДТП гине людина.

  • Цій проблемі присвячена Стратегія підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, яка ухвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 № 481-р, та у Плані заходів щодо її реалізації, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 231-р.

Незважаючи на те, що Кіровоградська область потрапила до рейтингу з найнижчою кількістю ДТП (друге місце серед інших областей країни з найменшою кількістю ДТП), Державна установа „Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”, як установа, що призвана формувати політику громадського здоров’я в нашій області, в черговий раз привертає увагу суспільства до цієї проблеми.

Безпека дорожнього руху — є однією з глобальних проблем громадського здоров’я, яка вимагає комплексного вирішення.  

Саме такий підхід використовує Центр громадського здоров’я, МОЗ України, працюючи над виконанням Плану заходів реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року.

Спільне завдання всіх зацікавлених кол суспільства на найближче майбутнє – сприяння промоції культури навчанню надання домедичної допомоги, профілактиці вживання алкоголю, використання пасків безпеки, шоломів, дитячих автокрісел та утримуючих пристроїв, володіння практичними навичками з надання домедичної і медичної допомоги потерпілим внаслідок ДТП, проведення роз’яснювальної роботи  серед різних груп населення з метою формування відповідальної поведінки учасників дорожнього руху та інших питань, пов’язаних із збереженням життя наших громадян.

На найближчий період є визначений пріоритетним напрямком роботи: підвищення якості медичних оглядів кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, адаптацію відповідних нормативно-правових актів національного законодавства до європейських норм, а саме Директиви Європейського парламенту і Ради 2006/126/ЄС від 20 грудня 2006 р. «Про посвідчення водія». Йдеться про перегляд мінімальних стандартів фізичної та психічної придатності водіїв, психофізичне тестування, яке різними показниками визначатиме, чи може водій кермувати транспортним засобом безпечно.

Реалізації цих заходів сприятиме Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та Регіональний Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, який найближчим часом запрацює в Кіровоградській області.

Відділ організації дослідження фізичних та хімічних факторів та епідеміологічного нагляду за неінфекційними хворобами ДУ “КОЛЦ МОЗ України”

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

652 Переглядів