• 28.03.2024

Вимірювання артеріального тиску – це важливо!

Тра 24, 2023

Лікар з гігієни дітей та підлітків відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Світловодського відділення Олександрійського РВ ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Ніна Лебідь разом із сімейним лікарем КНП «ЦПМСД Світловодської міської ради» Валентиною Назаренко провели серед пацієнтів даного Центру первинної медичної допомоги «дні вимірювання артеріального тиску».
Такий захід проводився з метою запобігання розповсюдження захворювань, пов’язаних зі стрибками артеріального тиску у людей, особливо в тих, хто перехворів на COVID-19. Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» радять регулярно займатися фізичними вправами, обмежувати споживання кухонної солі, дотримуватися здорового харчування, не вживати алкоголь та не палити.

Пам’ятайте: артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце не тільки в Україні, а й в усьому світі за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск є найвагомішим чинником розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Понад 1,5 млрд людей на землі страждають на це підступне захворювання, причому майже 45% з них навіть не знають, що мають підвищений артеріальний тиск.

За оцінками ВООЗ, 17,5 млн осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту. Однак вчені довели, що 80% таких смертей можна уникнути. Тому радимо слідкувати за своїм тиском, тим паче після захворювання на COVID-19, та вести здоровий спосіб життя. Тож не пропустіть артеріальну гіпертензію, вчасно зверніться до лікаря, щоб убезпечити себе!