• 20.04.2024

Лекція : «Сезон кліщів: як вберегтися?»

Тра 24, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук провела лекцію на тему: «Сезон кліщів: як вберегтися?», що відбулася в КНП «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Дмитра Чижевського».

Слухачами були студенти  Донецького державного університету внутрішніх справ. Надія Оперчук розповіла присутнім про профілактику кліщових бореліозів та протикліщові заходи з метою запобігання розповсюдженню серед населення хвороби Лайма, що передається людині через укуси кліщів.

«З початку 2023 року в нашій лабораторії було доставлено на дослідження 161 кліщ, що були зняті з людей, з них позитивні на збудник хвороби Лайма – 7 екземплярів кліщів, що складає 4,3%» - інформує головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

Щоб уникнути укусів кліщів, радить одягати на природу та для прогулянки вбрання світлого кольору із довгими рукавами, що дасть змогу швидше виявити кліща й вчасно позбутися небажаного гостя. Особливо треба бути уважними наразі, адже в природі сезонна активність кліщів спостерігається щорічно з квітня-травня і має піки активності: в  серпні-вересні.

Надія Оперчук рекомендує громадянам кожні 2 години оглядати себе та своїх супутників, особливо дітей, аби вчасно виявити кліщів. На прогулянці не ходити близько біля високої трави та високої рослинності, де кліщів найбільше. Після повернення додому й ретельного огляду в разі виявлення кліща варто звернутися до найближчого травмопункту або іншого закладу лікувальної мережі з метою видалення кліща з тіла.

Самого ж кліща (якщо він був видалений повністю) бажано здати для аналізу на збудник хвороби Лайма в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», яка знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Миколи Садовського, буд. 40/9.Нехай ваш відпочинок буде у безпеці!