• 25.04.2024

Семінар «Менінгококова інфекція.» 24.05.2023

Тра 25, 2023

В зв’язку із загостренням епідемічної ситуації з вакцинокерованих інфекцій в країні, 24 травня фахівці відділу імунопрофілактики долучилися до онлайн-семінару, який проводився ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» у співробітництві зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Тема семінару: «Менінгококова інфекція».

Обговорили наступні питання: клінічні симптоми менінгококової інфекції, стандартне визначення випадку та критерії епідеміологічного нагляду, мікробіологічні особливості збудника та лабораторний нагляд, епідрозслідування випадків та постконтактна профілактика серед контактів, планова вакцинація та вакцинація з перерваним графіком.

Нагадаємо, що менінгококова інфекція — антропонозне інфекційне захворювання, тобто захворювання що передається від людини до людини.

Менінгококова інфекція є тяжким, переважно дитячим захворюванням. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року.

Найчастіше менінгококова інфекція проявляється і енцефалітом (запалення мозку), і ураженням крові – сепсисом, який виражається висипом на шкірі.

При тяжкій формі хвороби можуть бути ускладнення, такі як втрата слуху, зору, судоми та параліч. Після перенесеного енцефаліту людина може набути інвалідність.

Основним профілактичним заходом усіх вакцинокерованих інфекцій є специфічна імунопрофілактика, тому вакцинація вкрай важлива як для дітей так і для дорослих.