• 25.04.2024

Як уберегти дитину від епідемічного паротиту

Гру 18, 2018

Епідемічний паротит – це гостра інфекційна «дитяча» хвороба, яка у народі відома як «свинка», через характерний вигляд дитини. Личко хворої дитини набуває «грушеподібного» виду через запалення та припухлість привушних слинних залоз. Адже улюбленим місцем локалізації вірусу, що викликає це захворювання, є слинні залози.   

Ознаками цієї хвороби, крім припухлості у привушній області може бути біль при відкриванні рота, підвищення температури тіла, загальна слабкість та також сухість у роті.  

Якщо ви помітили у дитини вказані симптоми то необхідно одразу показати її лікарю. Не варто займатися самолікуванням!         

У деяких випадках вірус не зупиняється на слинних залозах та може вражати підшлункову залозу, а у хлопчиків – тканину яєчок, що у майбутньому може призвести до безпліддя. Важкі форми недуги та ускладнення зустрічаються вкрай рідко, проте у деяких випадках у ослаблених та не вакцинованих діток можуть розвинутись такі ускладнення, як менінгіт, енцефаліт, ураження органів слуху.

Вірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, заразитися можна  контактуючи з хворим або предметами побуту (посуд, дитячі іграшки), на які потрапила слина хворого.

В Кіровоградській області області щорічно реєструються випадки захворювань на епідемічний паротит. За 11 місяців 2018 року   зареєстровано 15 випадків захворювання проти 9 випадків за аналогічний період 2017 року.     

Єдиним способом захисту дитини від цієї хвороби є своєчасна вакцинація згідно з Календарем щеплень. Щеплення проти епідемічного паротиту дітям проводяться двічі: у віці 1 рік та в 6 років. Для вакцинації застосовується комбінована вакцина, яка одразу захищає дитину від трьох інфекцій: кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). На даний час усі заклади охорони здоров’я Кіровоградщини  забезпечені такою вакциною.  

Усім батькам рекомендуємо подбати про здоров’я і майбутнє своїх дітей та своєчасно зробити їм профілактичні щеплення!

 

Відділ організації дослідження біологічних факторів та епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 665 Переглядів