• 26.04.2024

Отруєння чадним газом! Як розпізнати «тихого вбивцю» ?

Січ 4, 2019

При зниженні температури повітря зростають режими роботи газовикористовуючого обладнання. Поруч з цим різко збільшується ймовірність отруєнь чадним газом.

Основна причина утворення чадного газу – це неповне згорання природнього газу. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ. Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводяться назовні і накопичуються у приміщенні.

Важливо знати! Розпізнати чадний газ практично неможливо, бо він без запаху, смаку і кольору, але є симптоми, які людина обов’язково повинна зауважити, якщо чадний газ почав збиратися в приміщенні.

Насамперед це головний біль, слабкість, запаморочення, нудота, порушення дихання, судоми, втрата свідомості.

Природний газ, як правило, при витіках викликає вибухи, хлопки, пожежі. Чадний газ є набагато небезпечнішим, бо навіть при  дуже низькій його концентрації у приміщенні, у дуже короткий час у людини виникає таке знесилення, що людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватись. На жаль, вона засинає і помирає.

Перша допомога! При отруєнні чадним газом необхідно вивести або винести постраждалого на свіже повітря та терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Як же запобігти отруєнню чадним газом?

Конфорки і духовки призначені тільки для приготування чи підігріву їжі! У жодному разі не можна вмикати конфорки чи духовку для обігріву приміщення!

В жодному разі колонку не можна залишати без нагляду.

Перед опалювальним сезоном треба всім ретельно перевірити тягу у димоходах! Якщо її немає, треба звернутися до спеціалістів, які займаються прочищенням димохідних та вентиляційних каналів.

Нагадаємо! напередодні новорічних свят від отруєння чадним газом в Кропивницькому загину ціла родина. Тож будьте пильними!

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»                             

 Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

 

 

1 665 Переглядів