• 19.04.2024

Захисту від дифтерії потребує кожний

Лют 26, 2019

У 2018 році в Україні ускладнилась епідемічна ситуація з дифтерії. На дифтерію захворіло 10 осіб, з них 3 дітей при тому, що за 2017 рік в країні не було зареєстровано жодного випадку цього захворювання. Випадки дифтерії виявлені у жителів Чернігівської, Київської, Запорізької та Луганської областей.

 Останні 3 випадки дифтерії в Кіровоградській області були зареєстровані в 2007 році: 2 випадки в м.Олександрії (22 річна жінка  та 3-х річна дитина)  та 1 випадок в м.Світловодську (58-річний чоловік, який помер).

Але ризик повернення дифтерії існує через низькі рівні охоплення населення області вакцинацією проти дифтерії, яка є єдиним ефективним та специфічним захистом від цієї інфекції.

Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні вакцинації проти дифтерії підлягають не тільки діти, а й усі дорослі.  

Починаючи з 26-річного віку, для підтримання належного рівня імунітету проти дифтерії щеплення дорослим повинні обов’язково проводитись кожні 10 років. Вакцина для щеплення дорослих (АДП-М) комплексна та захищає одразу від двох інфекцій: дифтерії та правця.

Діти отримують щеплення проти дифтерії у віці 2, 4, 6 та 18 місяців комплексною вакциною, що крім дифтерїі захищає від правця та кашлюку (АКДП). Надалі дітям щеплення проводяться в 6 та 16 років вакциною проти дифтерії та правця (АДП та АДП-М). Якщо дитина або дорослий через різні причини не були вакциновані у вказані терміни, можна зробити пропущені щеплення у будь-якому віці. Для цього сімейний лікар або дільничний педіатр складуть для вас індивідуальний графік вакцинації.

Якісні та безпечні вакцини для щеплення дітей та дорослих є у достатній кількості в усіх закладах охорони здоров’я області.

Зробіть собі та своїм дітям профілактичне щеплення від дифтерії та будьте здорові!                 

 Довідково:

Дифтерія – це  високо заразна, небезпечна для життя людини, гостра інфекційна хвороба, яка передається повітряно-краплинним шляхом. Характеризується вона місцевим запаленням слизових оболонок зіва, носа, гортані, загальною інтоксикацією з ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:

  • біль у горлі,
  • підвищена температура, лихоманка,
  • набряк слизової оболонки ротоглотки,
  • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу,
  • набряк шиї,
  • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

  Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення протидифтерійної сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть із сироваткою залишається ризик смерті до 20%.  До летальних випадків можуть призвести набряк слизових оболонок та блокування дихальних шляхів псевдомембранами, токсикоз, ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції.

 Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Відділ організації дослідження біологічних факторів та епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами

Лікар-епідеміолог                                                                                  Ланкмілер Т.В.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 011 Переглядів