• 19.04.2024

1 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ІМУНІТЕТУ

Лют 28, 2019

Щорічно 1 березня відзначається Всесвітній день імунітету з метою залучити увагу громадськості до проблем розповсюдження імунних захворювань, а також збереження та зміцнення імунітет. Цей день вибраний не випадково, бо саме на початку весни потрібно долучати усі можливі засоби для укріплення імунітету.

Імунітет, із латинської означає «вільний» або «захищений».    Складається він із захисних механізмів організму, що допомагають боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними та ін. речовинами. 

Надзвичайно ефективним впливом на формування імунітету проти інфекційних хвороб є вакцинація.

Багато батьків, під впливом антивакцинальних настроїв, які заполонили телебачення та інтернет ігнорують рекомендації професіоналів та безпідставно відмовляються від вакцинації своїх дітей.

Науково доведено, що при наявності у жінки імунітету до ряду інфекційних хвороб, вона передасть материнські антитіла до цих інфекцій своїй новонародженій дитині     . Ніколи за часів високого рівня охоплення населення вакцинацією у новонароджених дітей не реєструвались захворювання на кір та правець. Проте зараз через відсутність необхідного імунітету у дорослих такі випадки на жаль трапляються.         

Сьогодні область повністю забезпечена усіма видами вакцин для планової імунізації,  яка передбачена у Календарі профілактичних щеплень України, але рівні охоплення дітей основними видами профілактичних щеплень ще не досягають необхідного рівня охоплення у 95%.

За 2018 рік лише 52% дітей віком до 1 року пройшли вакцинацію проти гемофільної інфекції, 82% – проти поліомієліту, 83% – проти вірусного гепатиту В, 86% – проти туберкульозу та 93% – проти дифтерії, правця та кашлюка.

Старші діти також охоплені профілактичними щепленнями менше ніж на 95%, крім актуальних на сьогодні щеплень комбінованою вакциною КПК  проти кору, паротиту та краснухи.  

Лікарі епідеміологи Кіровоградського обласного лабораторного центру закликають мешканців Кіровоградської області скористатися нагодою набути особистий імунітет проти таких небезпечних інфекційних хвороб як туберкульоз, поліомієліт, гемофільна інфекція типу В, вірусний гепатит В, дифтерія, правець, кашлюк, кір, епідемічний паротит та краснуха шляхом вакцинації.  

Міністерством охорони здоров’я України повністю налагоджені централізовані закупівлі та поставки усіх видів вакцин, які входять до Календаря профілактичних щеплень. Вакцини, які отримують заклади охорони здоров’я сертифіковані, безпечні та ефективні.

Зробіть щеплення собі та своїм дітям та будьте здорові! 

 

Відділ організації дослідження біологічних факторів та епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами.

 

                           Лікар-епідеміолог                                                                   Ланкмілер Т.В.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

749 Переглядів