• 25.04.2024

Вода – основне багатство людини.

Бер 22, 2019

22 березня щороку відзначається Всесвітній день водних ресурсів.

Безпечність води, що споживається людьми нашого регіону, має одне з визначальних впливів на тривалість життя людини.

Геологічні особливості території Кіровоградської області обумовлюють особливості хімічного складу води, що споживається населенням. Це – підвищений вміст природних радіоактивних елементів (уран, радій, радон), нітратів, загальної мінералізації (залізо загальне, загальна жорсткість, сульфати, сухий залишок), що підтверджується результатами лабораторних досліджень питної води з місцевих джерел, особливо підземних (громадські та індивідуальні колодязі, свердловини).

Серед досліджених в 2018 році установою проб водопровідної питної води на санітарно-хімічні показники (кількістю 2599), більше чверті (27%, або 706 проб) не відповідало вимогам Державних санітарних норм та правил 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”. Проби відбирались з водогонів, забір води в які здійснюється з підземних джерел, з яких вода прямо подається населенню без додаткової очистки.

За мікробіологічними показниками із 4160 досліджених проб води із водопровідної мережі не відповідало санітарно-гігієнічним нормативам — 357 проб (8,6%). Наявні результати досліджень водопровідної питної води за показниками епідемічної безпеки свідчать про необхідність проведення систематичної дезінфекції та промивки водопровідних мереж.

За результатами лабораторних досліджень води з громадських та індивідуальних колодязів області, які були проведені в лабораторіях установи,  встановлено, що майже дві третини досліджених проб (1438 із 2056) не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, що становить 70%. Крім того, більше половини досліджених проб води не відповідає вимогам за вмістом нітратів (1273 із 1905 проб, що становить 67%). За мікробіологічними показниками, практично кожна п’ята проба води з громадських та індивідуальних колодязів (18,8%), була з відхиленнями. Це 412 із 2189 досліджених проб.

За результатами досліджень питної води за вмістом нітратів, окремо з громадських та індивідуальних колодязів області, відомо що:

– 65% досліджених проб води (616 з 941 проб) з громадських колодязів області не відповідає вимогам нормативів;

–    в індивідуальних колодязях перевищений вміст нітратів був зафіксований у 654 з 952 досліджених проб, що становить 69%.    

З підвищеним вмістом нітратів у питній воді може бути пов’язане  виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Вживання високомінералізованої води може призвести до підвищення навантаження на серцево-судинну систему. Відтак стає тяжчим перебіг хронічних захворювань – ішемічної хвороби серця, міокардіодистрофії, зростає ризик виникнення інфаркту міокарда. Також провокується розвиток сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороб.

Протягом минулого року з підземних джерел водопостачання (свердловин та громадських колодязів), що забезпечують водою лікувальні та навчальні заклади області, досліджувалась вода на вміст радону – 222. Всього досліджено 54 проб води, з яких 14 були з перевищеним вмістом радону-222. Перевищення вмісту радону – 222 в межах від 102,3 до 423,6 Бк/л (при нормативному значенні – 100 Бк/л), виявлено в навчальних та лікувальних закладах на території 6 адміністративних районів нашої області (Бобринецькому, Знам’янському, Добровеличківському, Вільшанському Кропивницькому та м. Кропивницький).    Слід зауважити, що дослідження питної води на вміст радону за замовленням органів влади, керівників та балансоутримувачів навчальних та лікувально-профілактичних закладів, практично не проводились

На території нашої області інфекційні захворювання, що пов’язані з вживанням недоброякісної питної води, у 2018 році не реєструвались.

З метою інформування населення області, на офіційному сайті Установи щомісяця висвітлюються результати моніторингових досліджень проб питної води, де конкретно вказується місце відбору, перелік показників та результат досліджень.

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епідеміологічного нагляду за неінфекційними хворобами

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

927 Переглядів