• 25.04.2024

1 травня – Міжнародний день, який присвячений боротьбі з хворобою Лайма

Кві 28, 2017

         Метою цього дня є інформування населення про дану хворобу, її наслідки та профілактику. Захворюваність на хворобу Лайма має тенденцію до щорічного зростання.

        У природі сезонна активність кліщів спостерігається щорічно з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі. Як правило, їх менше в суху і спекотну погоду і більше в прохолодну, похмуру. Після відвідування зеленої зони, кліщі залишаючись на одязі переносяться в приміщення, і якщо одяг не оглядається і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях: за вухами, на шиї, в паховій області уже з одягу.

          Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ напившись крові  – збільшується у розмірах. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити.

             Перші прояви хвороби:  почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, підвищення температури тіла, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі, млявість, загальне недомагання. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.

         Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються. Тобто людина, яка уже хвора на Лайм – бореліоз, – не заразна і не створює небезпеки для оточуючих.

          При прогулянці на природі, з метою попередження нападу іксодових кліщів, рекомендується:

  • покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

  • кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників, особливо дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежити слід ділянки тіла, покриті волоссям.

  • місце для відпочинку на природі треба детально вибирати. Воно повинно бути звільнене від сухої трави, гілок, хмизу, високої зайвої рослинності.

  • повернувшись додому, відразу змінити і ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Перевірити також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, килимки, сумки тощо).

  • якщо разом з вами на природі перебував ваш собака або інша домашня тварина – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

  • використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, що відлякують кліщів – репеленти. Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.

        Якщо Ви виявили кліща на шкірі, необхідно: негайно звернутися до найближчого травмпункту або до інших закладів лікувальної мережі, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть кваліфіковану медичну допомогу та рекомендації для подальшого нагляду. Травмпункти працюють цілодобово, в      м. Кропивницькому – це травмпункт дитячої обласної лікарні (вул. Преображенська, 79) та травмпункт КЗ «Лікарні швидкої медичної допомоги» (вул. Короленка, 58).

          Якщо кліщ видалявся в лікувальному закладі, то для дослідження в лабораторії необхідно мати направлення на дослідження встановленої форми, видане медичним працівником.

         Якщо кліщ був видалений вдома, лабораторія також прийме його на дослідження за вашою заявою. Дослідження буде проведено в той же день та видано результат на інфікованість кліща Лайм – бореліозом.

          Наша лабораторія особливо небезпечних інфекцій одна єдина в області і знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Пушкіна 40/9.

           Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується звернутись  до закладу охорони здоров’я за місцем проживання, для огляду та вирішення  потреби в медичній допомозі.  Обов`язково протягом двох тижнів після зняття кліща людині треба  щоденно  замірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння.

             Проти кліщові  попереджувальні (в т.ч. знищувальні) заходи проводяться в плановому порядку та за епідемічними показниками. Фахівці нашої установи на всіх адміністративних територіях області  готові надавати безкоштовні консультації  власникам підприємств, установ та населенню щодо проведення проти кліщових заходів.

            Дотримання вищезгаданих рекомендацій дозволить зробити Ваше перебування на природі більш безпечним.

            Заступник  директора                                                  Оперчук Н. І.

 

           Лікар-епідеміолог                                                         Головань А. Ю.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

796 Переглядів