• 19.04.2024

Кіровоградська область включена до переліку закладів, що функціонують в системі дозорного епіднагляду за грипом в Україні

Бер 28, 2019

Сьогодні на базі Кіровоградського обласного Лабораторного центру МОЗ України відбувся навчальний семінар зі звітності по дозорному епіднагляду за грипом у Кіровоградській області. Організатором заходу виступив КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради», ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України». У заході взяли участь представники дозорних відділень міських та обласних закладів охорони здоров я, зокрема обласної лікарні, дитячої обласної лікарні та інфекційного стаціонару №1 м. Кропивницький.
На початку зустрічі Надія Оперчук, програмний фахівець з питань громадського здоров’я у Кіровоградській області, заступник директора Центру проінформувала присутніх про те, що Кіровоградська область включена до переліку закладів, що функціонують в системі дозорного епіднагляду за грипом в Україні.
Окремо, зупинилась на аналізі загальної епідеміологічної ситуації в області. Зокрема було наголошено, що на сьогодні на фоні відносно спокійної епідситуації з грипу та ГРВІ в цілому, в області протягом епідсезону уже зареєстровано 7 летальних випадків. Тож правильне ведення звітних форм дозорного епіднагляду дозволить надалі здійснити відповідний аналіз та працювати над виявлянням збудників вірусів грипу задля дослідження антигенної та генетичної характеристики циркулюючих вірусів; моніторингу противірусної чутливості; розуміння взаємозв’язку між штамом вірусу та важкістю захворювання; надання кандидатів вірусів для виробництва вакцин.
Лікар – епідеміолог Лабораторного Центру представила присутнім алгоритм ведення головних звітних форм дозорного епіднагляду згідно нових електронних форм. При цьому було наголошено на коректності та своєчасності внесення інформаційних даних до оновлених форм моніторингу.
Впродовж навчального семінару було розглянуто методики відбору зразків матеріалу від хворих ТГРІ для вірусологічного дослідження та клінічні критерії захворювань на грип та ТГРІ.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 114 Переглядів